Štrkáče sa vzorne starajú o svoje mláďatá

Štrkáče sa vzorne starajú o svoje mláďatá

Štrkáče sú starostliví rodičia, sociálne tvory a ich svet je mimoriadne zaujímavý. Dokumentuje to výskumný projekt RattleCam, o ktorom nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odľahlé miesto na súkromnom pozemku v severnom Colorade, na svahu plnom skalných štrbín, je plné štrkáčov. Svoj domov ich tam má viac ako 2000. Vedci z Kalifornskej Polytechnickej štátnej univerzity tam robia podrobný výskum a pomocou web kamery sledujú sociálny život týchto plazov. Coloradské štrkáče vo vysokých nadmorských výškach sa na zimu uchýlia do brlohu a na jar sa objavia len na krátky čas, v porovnaní s ich súkmeňovcami na juhozápade. Vedci sa chystajú na august, keď sa im narodia mláďatá. Zistili, že oproti iným hadom, sa matky štrkáča starajú o svoje mláďatá a chránia ich pred predátormi vlastným telom.  Niekedy sa štrkáče dokonca starajú aj o mláďatá iných. Keď prší, štrkáče sa skrútia a chytajú vodu na pitie z pohárov vytvorených ich telami. Vedci majú obrovské coloradské hniezdo k dispozícii 24 hodín denne a je viac než isté, že sa im o pár mesiacov podarí detailne zmapovať život a sociálne interakcie týchto veľkých plazov.

Archeológovia identifikovali v južnom Taliansku rímske opevnenie postavené špeciálne pre zadržanie povstaleckého vojska pod vedením Spartaka. Múr má len necelé tri kilometre, je však postavený do tvaru písmena L, čo je výborná stratégia, ktorú použil na vojsko rímsky generál Marcus Crassus 71 rokov pred našim letopočtom. Miestni obyvatelia už poznali malú časť starovekého múru, no doteraz nebol schválený žiadny výskum, ktorý by potvrdil, kto a prečo ho postavil. Archeológovia vyzbrojení podzemným radarom typu LIDAR našli množstvo artefaktov: rozbité železné zbrane, rukoväte mečov, veľké zakrivené čepele a hroty oštepov. Múr bol na jednom mieste prerazený, zdá sa však, že splnil svoju funkciu a Spartakove 90 - tisícové vojsko na čas zadržal. Momentálne budujú archeológovia ochrany pred vykrádačmi a potom budú podrobne analyzovať všetky artefakty.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame