Móda vznikla na Sibíri

Móda vznikla na Sibíri

Skupina archeológov a antropológov pátrala po odpovedi na otázku - Kedy vlastne vznikla móda. Na čo prišli, povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Praodevy chránili našich dávnych predkov pred počasím - chladom a slnkom - bola to ich jediná úloha. Až neskôr ich začali nejako zdobiť a odlišovať ich. Štúdia medzinárodného tímu vedcov pod vedením univerzity v Sydney naznačuje, že táto zmena obliekania prišla s jedným typom ihiel. Ihlice s uškom boli podľa nej práve tou technologickou inováciou, ktorá umožnila zdobenie odevov na spoločenské a kultúrne účely, čo znamenalo významný posun od odevu ako ochrany, k odevu ako vyjadreniu identity. Najstaršie známe ihlice s uškom sa objavili približne pred 40 tisíc rokmi na Sibíri. Ide o jeden z najikonickejších artefaktov z doby kamennej, ktorý je v porovnaní s kostenými šidlami, ktoré postačovali na výrobu obyčajných odevov, oveľa náročnejší na výrobu. Kostené ihly s uškom sú vylepšením šidiel, pričom otvor v kosti uľahčuje prišívanie šliach alebo nití. A priekopníkmi a inovátormi boli v tomto smere pred 40-tisíc rokmi práve vtedajší obyvatelia Sibíra, ktorým vedci prisúdili prvenstvo vo vzniku módy.

Európska vesmírna agentúra vyšle vlastnú misiu k asteroidu Apophis. Keď sa o päť rokov priblíži k Zemi, ponúkne šancu na prieskum, ktorý sa tak skoro nezopakuje. Taký veľký objekt sa podľa podrobných analýz priblíži k Zemi len raz za päť až desať tisíc rokov. Práve pre tento účel vznikla misia Ramses. Apophis je asi 350-metrový asteroid a sonda Ramses sa s ním stretne ešte pred jeho preletom okolo Zeme. Následne bude asteroid sprevádzať, aby mohla pozorovať, ako ho deformuje zemská gravitácia. Sonda vykoná pomocou sady prístrojov dôkladný prieskum tvaru, povrchu, obežnej dráhy, rotácie a orientácie asteroidu pred a po jeho objavení. Analýzou toho, ako sa Apophis počas preletu zmení, sa vedci dozvedia mnoho informácií o reakcii asteroidu na vonkajšie sily a tiež o jeho zložení, vnútornej štruktúre a hmotnosti. Apophis sa k našej planéte najviac priblíži 13. apríla 2029, kedy preletí vo vzdialenosti 32 tisíc kilometrov od povrchu Zeme.



Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame