Olympiáda v Paríži bude fyzicky náročná

Olympiáda v Paríži bude fyzicky náročná

Zajtra sa začínajú Letné olympijské hry v Paríži. V súvislosti s veľmi teplým letom vydali fyziológovia správu, ktorá varuje pred zbytočnými úmrtiami, ktoré športovcom hrozia z prehriatia organizmu. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Anglickí fyziológovia Mike Tipton a Jo Corbett z Laboratória extrémnych prostredí Univerzity v Portsmouthe vo svojej správe varujú, že by pretekanie na olympijských hrách počas horúčavy mohlo priniesť medzi športovcami tie najvyššie obete. Teplo s vysokou vlhkosťou komplikujú výdaj tepla ľudského tela do okolitého prostredia, čo sťažuje životne dôležitú reguláciu teploty vo vnútri tela. Podľa nich, vystavenie teplu dlhší čas ovplyvní výkony a krátkodobo aj zdravie športovcov. Autori správy vyzývajú úrady, aby všetko starostlivo sledovali, reagovali na prípadné horúčavy úpravami časového rozvrhu športov a vylepšili bezpečnostné protokoly. Z dlhodobých predpovedí je síce zrejmé, že Paríž sa vlne horúčav počas olympiády nevyhne, tie však ešte nemožno považovať za presné, takže to, aké bude napokon počasie, budú meteorológovia spresňovať postupne.  

Zhruba pred 5400 rokmi došlo v Európe k prudkému poklesu populácie, najmä v severných oblastiach a na Britských ostrovoch. Prečo sa tak stalo, bolo dlho záhadou. Miestne populácie sa z neolitického úpadku nikdy úplne nezotavili a boli nahradené prisťahovalcami z euroázijských stepí. Napríklad na Britských ostrovoch pochádzalo pred štyrmi tisíckami rokov menej ako desať percent populácie z ľudí, ktorí postavili Stonehenge.  Podľa vedcov z Kodanskej univerzity bol príčinou tohto úpadku mor. Sekvenovali DNA 108-mych ľudí pochovaných v deviatich hrobkách vo Švédsku a Dánsku. Väčšina z nich zomrela pred 5200 až 4900 rokmi a išlo o niekoľko generácií štyroch rodín. Za ten čas tam mor prišiel trikrát a najväčšiu úmrtnosť mala posledná vlna, po ktorej prišlo k „vyľudnenie kraja“. Vedci našli aj niekoľko dôkazov, podľa ktorých sa najčastejšie nakazili blízki príbuzní, ale tiež išlo vždy o rovnaký genetický variant moru - nákaza sa teda šírila tak rýchlo, že sa patogén ani nemal čas zmeniť.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame