Veľká nádej pre plešatých

Veľká nádej pre plešatých

Lacnú a bezpečnú liečbu plešatosti objavili náhodou vedci zo Sheffieldskej univerzity. O nádeji pre státisíce mužov nám povie Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Vedci sa osem rokov zaoberali výskumom cukru 2-deoxy-D-ribózoy v súvislosti s liečbou poranení. V rámci tohto výskumu si všimli, že v miestach aplikácie cukru 2dDR dochádza k zrýchleniu rastu chĺpkov a usúdili, že by tento mechanizmus mohol pomôcť pri plešatosti. V experimente použili myší model, u ktorého je strata ochlpenia vyvolaná testosterónom, rovnako ako u mužskej plešatosti. Pokusné myši potierali gélom s alginátom sodným, ktorý obsahoval cukor 2dDR, druhú skupinu natierali gélom so schváleným, ale trochu problematickým liekom mužskej plešatosti minoxidilom. Tretia skupina myší dostala kombináciu oboch látok. Výsledky experimentu ukázali, že gél s cukrom 2dDR je účinný asi z 80-90 percent v porovnaní s gélom so samotným minoxidilom. Gél so zmesou oboch látok výsledky nezlepšil. Podľa vedcov si ich objav zaslúži ďalší výskum, gél s cukrom 2dDR je lacnejší a účinnejší ako doteraz používané medikamenty.

Robotické vozítko Perseverance našlo na Marse kus horniny, ktorý by mohol obsahovať skamenené mikróby. Ide o ďalší významný krok v hľadaní dávneho života na planéte, kde sa kedysi vyskytovala voda. Kus horniny, nazvaný Cheyava Falls, podľa vodopádu v arizonskom Grand Canyone, má rozmery jeden na 0,6 metra. Vozítko ho preskúmalo pomocou zariadenia SHERLOC, ktoré analyzuje zloženie vzoriek a možný obsah organických látok. Je to zatiaľ najzáhadnejšia, najzložitejšia a potenciálne najdôležitejšia hornina, ktorú Perseverance doteraz skúmalo. Podľa vedcov z Kalifornského technologického inštitútu, ktorí misiu zastrešujú, je to prvý presvedčivý nález organického materiálu. Výrazné farebné škvrny svedčia o chemických reakciách, ktoré by mikrobiálny život mohol využívať ako zdroj energie, a je to aj jasný dôkaz, že skalou kedysi prechádzala voda - nevyhnutná pre život. Na podrobnejšie analýzy si budeme musieť počkať, keď vozítko doručí horninu na Zem.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame