Věstonická venuša nie je z kostí mamuta

Věstonická venuša nie je z kostí mamuta

Minulý týždeň prekvapili českí vedci informáciou, že Věstonická venuša nie je vyrobená zo zmesi hliny z rozdrvených kostí mamuta a vápenca, ako sme sa to roky učili. Pokračuje Rado Tomeš:

Věstonická venuša nie je z kostí mamuta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hlina, z ktorej je umiesená najstaršia keramická soška na svete, je tvorená z úlomkov hornín a drobných fosílií. Metódou mikroCT to zistili vedci z Moravského krajinského múzea. Okrem toho v nej našli aj rozsiahle pukliny, ktoré zvyšujú riziko jej prasknutia. Vyvrátili tak predpoklad  slávneho archeológa Karola Absolona, ktorý sošku popísal. Podľa neho bola Venuša bola vyrobená zo zmesi rozdrvenej mamutoviny a mamutích kostí. Počítačovou tomografiou však vedci zistili, že obsahovala len úlomky hornín a drobné jurské fosílie. Podľa nich získal vtedajší tvorca suroviny na výrobu venuše niekde v priestore pravekého sídliska. Ďalším prekvapivým zistením je, že celá Venuša bola vyrobená z jedného kusu keramického cesta. Nový objav len zdôrazňuje vzácnosť pravekej sošky, ktorá je zrejme tretím najstarším spodobnením ľudskej postavy na svete. Je tiež najstarším známym použitím pálenej hliny, stojí teda aj na samotnom začiatku keramiky. Věstonická venuša má 25 až 29 tisíc rokov.


Morskí biológovia zaznamenali koberec žralokov, ktoré odpočívali na morskom dne v Bassovom prielive, medzi Austráliou a Tasmániou. Išlo o žraloka Port Jackson - nočný, vajcorodý typ žraloka býčieho. Je známy svojim bizarným tvarom a najnovšie, pre vedcov, aj bizarným správaním. Žraloky sa držali asi 65 metrov pod hladinou tak blízko pri sebe, že to vytváralo dojem jednoliatej masy. Vedci podobný koberec spozorovali na tom istom mieste aj pred šiestimi rokmi, teraz si však všimli jednu vec - v spiacom stáde boli iba samičky. Možnou odpoveďou je, že samci a samičky tohto druhu žraloka žijú, okrem obdobia párenia, oddelene. Druhou možnosťou je, že samičky tam hodujú na hrebenatkách, aby sa pripravili na dlhú cestu na sever, kde nakladú vajíčka. V každom prípade je to signál, že Bassov prieliv je pre samičky žraloka Port Jackson z nejakého dôvodu dôležitý.

Autor: Barbara Štubňová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame