Odhalené triky pri predaji ovocia a zeleniny

Odhalené triky pri predaji ovocia a zeleniny

V obchode sa nám zdajú byť pomaranče krásne zrelé, zdravé a keď prídeme domov, nechce sa nám veriť, čo sme kúpili. Pomaranče sú totiž viditeľne iné. Ako je to možné? Svetlom? Obalom? Povie nám to Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Psychológovia z univerzity v nemeckom Giessene sa rozhodli zistiť, čo spôsobuje rozdiel vo vnímaní farieb ovocia, najmä pomarančov a citrónov. Inak - lepšie, ho vidíme v obchode, inak - horšie, doma. Zaujímalo ich, či ide o náhodu spôsobenú osvetlením typickým pre obchody alebo o nejaký obchodnícky trik. Ukázalo sa, že úroveň nasvietenia v tomto prípade nehrala najdôležitejšiu úlohu. Tou bola, možno trochu nečakane, farba sieťky, v ktorej bolo ovocie zabalené. Oranžový obal totiž spôsobí, že sa ovocie zdá byť oranžovejšie, než v skutočnosti je. Vysvetlenie podľa psychológov tkvie v tzv. Munker-Whiteovej ilúzii. Farby vnímané ľudskou mysľou totiž neberú do úvahy iba farbu objektu, na ktorý sa pozeráme, ale aj farby, ktoré ho obklopujú. Inými slovami, zmenou farby obalu (v tomto prípade oranžovej sieťky) meníme aj naše vnímanie celej oblasti a tým aj ovocie vo vnútri. Takže obchodníci to využívajú a balia ovocie a zeleninu do obalov a sieťok, ktoré zodpovedajú zrelým farbám.


Holandsko vybuduje farmu na pestovanie rias v priestoroch veľkej veternej farmy Hollandsa Kust Zuid. Jej 139 turbín sa nachádza v Severnom mori neďaleko Haagu.  Je to priekopnícky projekt, ktorý vo svete nemá obdobu.  Pestovanie rias pritom predstavuje jednoduchý spôsob, ako z atmosféry odstraňovať oxid uhličitý. Ich využitie je ale oveľa širšie. Vzhľadom na svoje výživové hodnoty sa nestratia v potravinárstve, vyrábajú sa z nich obaly, krmivá a pridávajú sa do kozmetiky a rôznych liečiv. Výroba by sa mala začať na jeseň a rozloha farmy bude 5 hektárov a prvý rok by mala vyprodukovať najmenej 6 ton rias. Za vznikom farmy stojí holandská nezisková spoločnosť North Sea Farmers, ktorá získala podporu fondu spoločnosti Amazon Right Now Climate Fund v hodnote 1,5 miliónov eur.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame