Proti komárom funguje oblečenie

Proti komárom funguje oblečenie

Ak nechcete byť doštípaní od komárov, mali by ste si obliecť voľné oblečenie od hlavy po päty. Ako na to vedci prišli, povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM 03.09.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Hneď na úvod treba povedať, že vedci z Kalifornskej univerzity sledovali komára tropického, ktorý sa v našich končinách nevyskytuje. Spôsob, akým vyhľadáva svoju potravu sa však od našich komárov výrazne nelíši. Komár letí za potravou na základe informácií, ktoré získa z niekoľkých zdrojov, ktoré bleskovo analyzuje. Sú medzi nimi oxid uhličitý z dychu, pachy, obrazové informácie, teplo kože a vlhkosť ľudského tela. Vedci teda merali, ktoré z týchto vnemov najviac ovplyvňujú úspešnosť komárov.  Ukázalo sa, že pokiaľ môžu vnímať teplo ľudskej kože, sú komáre dvakrát aktívnejšie a snažia sa usilovnejšie nájsť cieľ. A úspešne.  Čo z toho vyplýva? Oplatí sa chrániť sa najmä voľným oblečením. Ponecháva priestor medzi kožou a látkou na rozptýlenie tepelného infračerveného žiarenia, čo samičkám komárov sťažuje nájdenie hostiteľa. Ešte však treba vyriešiť hlavu, ktorá priťahuje komáre ako maják. Klobúky, šiltovky a šatky by mali pomôcť. 

Vedci z Northwestern University prišli so zaujímavým nápadom, ako ochrániť pobrežie pred silnou a rýchlo postupujúcou eróziou. Inžinieri našli inšpiráciu u pobrežných lastúrnikov, ktoré sa musia vyrovnávať s deštruktívnou silou mora. Robia to tak, že používajú minerálne látky z morskej vody na stavbu svojich schránok a tie ich chránia. Kým lastúrniky používajú energiu z potravy, vedci navrhli využitie slabého elektrického prúdu. Na spustenie potrebných chemických reakcií v morskej vode postačia 2 až 3 volty. Pri tomto napätí vzniká uhličitan vápenatý, čo je základný materiál schránok mäkkýšov. Mierne zvýšenie elektrického prúdu vedie k produkcii hydroxidu horečnatého a prekvapivo aj hydromagnezitu, ktorý sa bežne nachádza v jaskyniach. To všetko potom funguje ako malta. Stvrdnuté pláže síce nebudú príliš atraktívne pre turistov, ale - zachránia pobrežie.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame