Slovenskí potravinári vyvinuli špeciálne sušienky pre diabetikov

Slovenskí potravinári vyvinuli špeciálne sušienky pre diabetikov

Výskum expertov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením na cukrovku druhého typu. Dobré správy nám posunie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Okrem účinkov hlivy ustricovej na diabetes, sa spolu viacero tímov venovalo aj vývoju inovatívnych produktov a optimalizácii receptúr pekárenských výrobkov s prídavkom tejto huby. Sledovali 69 kmeňov hlivy ustricovitej. Vybrali kmeň s najvyšším obsahom β-glukánov, minerálov a mastných kyselín a ten použili na produkciu plodníc pre ďalšie etapy projektu. Extrakt z nich potom použili v zeleninových čipsoch, sirupoch, rôznych cukrovinkách a sušienkach. Výsledkom sú sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovej a aktívneho glukánu. Na spôsob výroby si už podali prihlášku úžitkového vzoru. Cieľom tohto štvorročného projektu bolo vhodnou výživou prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu rizikových skupín ľudí so zvýšenými hodnotami glykémie a cholesterolu. Ide najmä o pacientov s cukrovkou druhého typu, teda so získanou cukrovkou u obéznych ľudí.

Miniatúrna batéria navrhnutá inžiniermi z Massachusettského technologického inštitútu by mohla umožniť nasadenie autonómnych robotov, ktoré nie sú väčšie ako bunka. Nová zinkovo - vzduchová batéria má dĺžku 0,1 milimetra a je hrubá len 0,002 milimetra. Dokáže zachytiť kyslík a použiť ho na oxidáciu zinku, čím vygeneruje prúd s napätím až 1 volt. A to stačí na napájanie malého obvodu, senzora alebo ovládača. Batéria pozostáva zo zinkovej elektródy spojenej s platinovou elektródou, zapustenej do prúžku polyméru SU-8, ktorý sa bežne používa v mikroelektronike. Je viac než isté, že sa stane obrovským prínosom v oblasti robotiky, dajú sa do nej zabudovať robotické funkcie a následne jednotlivé komponenty spojiť do rôznych zariadení, podľa potreby. Okrem toho sa dajú tieto batérie použiť nielen v priemysle ale aj v zdravotníctve. Mohli by slúžiť na dopravovanie liekov v ľudskom tele.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame