Zabudnuté remeslá stredoveku

Zabudnuté remeslá stredoveku

Brašnári, iluminátori, brtníci, výrobcovia pergamenu, tokári, či minciari – to sú len niektoré remeslá minulosti. Dnes výrobcov pergamenu vystriedali papierne, iluminátorov knižné nakladateľstvá. Aj v 21. storočí sa však môžeme preniesť do histórie. Zabudnuté remeslá stredoveku – príbeh o ľuďoch, ktorí ich oživujú, nahrávala Petra Strižková. 

Zabudnuté remeslá stredoveku - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kde bolo tam bolo, tri mladé ženy sa z Horných Uhrov pobrali do Kráľovstva českého – študovali staré listiny a svoje šťastie tam našli. Aj takúto „rozprávku“ nám Petra Strižková ponúka v Príbehu na týždeň o ľuďoch, ktorí sa venujú zabudnutým remeslám stredoveku.

Zabudnuté remeslá stredoveku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Príbehu na týždeň sa zoznamujeme s ľuďmi, ktorí oživujú zabudnuté remeslá. Ich záujem o stredovekú históriu ich ženie k stále dokonalejšiemu napodobovaniu starých majstrov. Dnes nás Petra Strižková zoznámi s tradičnými lukostrelcami.

Zabudnuté remeslá stredoveku - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už niekoľko rokov brázdia Európu krížom-krážom a navštevujú podujatia, ktoré približujú život v stredoveku. Reč je o Združení živej histórie Via Castrum z Martina. Koncom augusta sa s nimi na Festivale zabudnutých remesiel stretla Petra Strižková.

Zabudnuté remeslá stredoveku - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme hľadali zabudnuté remeslá stredoveku a rozprávali sa s ľuďmi, ktorí ich ovládajú a s láskou oživujú. Vinár, iluminátorka, včelár, výrobcovia pergamenu, lukostrelci, dobová krajčírka... Dnes nám Petra Strižková predstaví ľudí, ktorí síce nie sú stredovekí remeselníci, ale vedia o nich skvelo rozprávať.

Zabudnuté remeslá stredoveku - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


med-nozik-freepik.jpg

Autorka: Petra Strižková; FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame