Stalo sa pred... 14. september – 20. september

Stalo sa pred... 14. september – 20. september
O niekoľko dní uplynie sto rokov od narodenia jednej z najvýraznejších slovenských spisovateľských osobností minulého storočia. Do svojich románov a noviel si preniesol veľkú časť dramatického životného príbehu. Pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 14. september – 20. september (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chodíme neustále okolo rôznych stavieb. Na niektorých uliciach a vo verejných priestoroch sa cítime príjemne, až akosi „domácky,“ iným by sme sa najradšej vyhli. Aj o tomto je práca architektov, ktorých úlohou je aj to, aby sme mali dobrý vzťah k miestu, kde bývame a v ktorom sa pohybujeme. Výročie jedného z najväčších slovenských architektov pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 14. september – 20. september (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 14.septembra – 20.septembra

- pred 125 rokmi, 18. septembra 1899, sa narodil architekt Emil Belluš, autor desiatok významných stavieb v mnohých slovenských mestách. Navrhol aj Kolonádový most v Piešťanoch so sochou barlolamača.

- pred 100 rokmi, 19. septembra 1924, sa narodil slovenský spisovateľ Ladislav Ťažký, autor viac ako troch desiatok kníh

- pred 90 rokmi, 20. septembra 1934, prišla na svet jedna z najslávnejších herečiek filmovej histórie Sofia Loren

- pred 80 rokmi, 18. septembra 1944, sa narodila Tatiana Hubinská, bola výrazným slovenským speváckym talentom 60. a 70. rokov

- pred 45 rokmi, 20. septembra 1979, zomrel bývalý československý prezident Ludvík Svoboda

- pred 10 rokmi, 18. septembra 2014, zomrela novinárka a prekladateľka Agneša Kalinová. Na Slovensku sa venovala kultúrnej a filmovej publicistike, po roku 1968 mala zákaz publikovať. Po emigrácii do Nemecka pracovala ako redaktorka a komentátorka rozhlasovej stanice Slobodná Európa.
Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame