Posledný úder pre mamuty

Posledný úder pre mamuty

Doteraz sa predpokladalo, že mamuty vyhubilo príbuzenské kríženie natoľko, že vyhynuli. Nová štúdia však pracuje s teóriou, že za ich koncom stála obyčajná náhoda. Rado Tomeš nám povie viac:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Malá skupina mamuta srstnatého sa udržala na Wrangelovom ostrove v Severnom ľadovom oceáne ešte okolo roku 2000 p. n. l. Náhle však vyhynula. Podľa vedcov ich vyhladila kombinácia príbuzenského kríženia a výrazných zmien vegetácie. Túto teóriu posunula ďalej štúdia genetikov Švédskeho prírodovedeckého múzea. Vedci analyzovali 21 podrobne zmapovaných genómov mamutov z ostatkov nájdených na ostrove a pevnine. Zistili, že mamuty z Wrangelovho ostrova mali nízku genetickú variabilitu a imunitu, no na ich zánik to nestačilo. Na to, aby skutočne vyhynuli, sa muselo stať ešte niečo. Pokojne aj náhoda v podobe veľmi silnej búrky. Alebo to mohla byť aj alergická reakcia na peľ rastlín, ktoré začali rásť v ich prostredí. Hlieny v chobote im potom mohli brániť v hľadaní partnerov. Zo vzoriek totiž vedci zistili, že posledné mamuty mali výrazne oslabený čuch. Bez detailného výskumu flóry na Wrangelovom ostrove si však ani touto teóriou nemôžeme byť istí.   

Foto CANVA(27).jpg
Vo svetových riekach je najmenej vody odkedy sa začalo s meraním, čiže za posledných 33 rokov. Vo svojej aktuálnej správa na to upozornila Svetová meteorologická organizácia. V každom roku z uplynulých piatich rokov boli hladiny riek výrazne pod dlhodobým priemerom. Príčinou tohto stavu je klimatická zmena, zosilňovaná každých niekoľko rokov prirodzene sa vyskytujúcim klimatickým javom El Niňo, ktorý na celom svete ovplyvňuje zrážky. Minulý rok bol navyše najteplejším od začiatku industrializácie a ľadovce stratili najviac ľadu za najmenej 50 rokov. V riekach, ktoré sú napájané ľadovcami, hladina spočiatku rastie, pretože ľad sa topí a odteká. Keď však ľadovce zmiznú, má to pre tieto rieky dramatické dôsledky. Ľudia sa na to podľa Svetovej meteorologickej organizácie musia pripraviť - jednak budovaním vodných nádrží, ale predovšetkým obozretnejšou spotrebou miznúcich zdrojov vody.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame