Baktéria, ktorá dokáže rozložiť plast

Baktéria, ktorá dokáže rozložiť plast

Vedci získali nečakaného spojenca v boji s plastom. Baktériu, ktorá ho dokáže rozložiť, našli v odpadových vodách. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Baktérie Comamonas testosteroni sa bežne vyskytujú v odpadových vodách. Občas vyvolávajú infekcie, ktoré môžu viesť až k zápalu mozgových blán. Okrem toho sú však  účinné aj pri odstraňovaní rôznych nepríjemných chemikálií z okolitého prostredia a poradia si aj s plastmi. Nová štúdia vedcov z Northwestern University popisuje, čo presne tieto baktérie robia. Vedci zistili, že rozkladajú polyetyléntereftalát (PET) a premieňajú ho na potravu. Najprv spracujú plast na nanoplasty. Potom pomocou špeciálneho enzýmu ďalej rozrušujú jeho štruktúru až na jednotlivé monoméry tereftalátu, z ktorých sa PET skladá. Keď sú s týmto procesom hotové, využijú zvyšky plastu ako zdroj uhlíka na obživu. Tento objav otvára nové možnosti pre vývoj technológií založených na geneticky vylepšených baktériách, vďaka ktorým bude možné likvidovať inak veľmi ťažko odstrániteľný plastový odpad.

Vedci objavili doposiaľ najvzdialenejšiu galaxiu podobnú Mliečnej dráhe. Podľa súčasnej teórie, aby bola galaxia usporiadaná tak ako naša Mliečna dráha - museli by uplynúť miliardy rokov vývoja. Objav galaxie REBELS-25 však tento časový rámec spochybňuje. Astronómovia z leidenskej univerzity v Holandsku preukázali, že REBELS-25 je najvzdialenejšou silne rotujúcou diskovou galaxiou, aká kedy bola objavená. Svetlo, ktoré k nám z tejto galaxie prichádza, bolo vyžiarené v čase, keď bol vesmír starý iba 700 miliónov rokov, čo je len päť percent jeho súčasného veku. Usporiadaná rotácia galaxie REBELS-25 je preto prekvapením.  V dátach sa ale skrývajú náznaky aj ďalších rozvinutých štruktúr podobných tým v Mliečnej dráhe, ako je stredová pretiahnutá priečka, a dokonca aj špirálne ramená, aj keď na ich potvrdenie bude potrebné ďalšie pozorovanie, ktoré môže zmeniť naše chápanie raného vzniku galaxií a vývoja vesmíru ako takého.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame