Legenda zvaná Tatra revue - profesionálny kabaret, ktorý vznikol v čakárni na nočné rýchliky

Legenda zvaná Tatra revue - profesionálny kabaret, ktorý vznikol v čakárni na nočné rýchliky

Legenda zvaná Tatra revue - profesionálny kabaret, ktorý vznikol v čakárni na nočné rýchliky

Bol raz jeden kabaret. Tak práve jeho príbeh si rozpovieme v našej najbližšej relácii.

Od symbolického zrodu nášho profesionálneho kabaretu, konkrétne legendárnej Tatrarevue, je to tento rok už 65 rokov.

V priestoroch hotela Tatra, kde mali cestujúci čakať na nočné rýchliky, vznikol na konci päťdesiatych rokov slovenský kabaret, ktorý sa stal legendou.

Fungoval krátko už v roku 1930, ale až s jeho obnovením v roku 1958 prišla tá najväčšia sláva.

Nielen preto, že už v uvoľnených šesťdesiatych rokov sa stal jedným zo symbolov slobody, ale tiež preto, že na jeho doskách začínali mnohé známe osobnosti slovenskej kultúry.

Bola to synergia tvorivosti a zábavy aj ostrov slobody.

Ikonickým v Tatra revue bol orchester Juraja Berczellera, ktorý však v roku 1968 emigroval do Austrálie. Po ňom ho viedol až do zákazu Oldo Zeman.

Ako sóloví speváci sa tu predstavili Zuzka Lonská, Eva Kostolányiová, Zdeněk Kratochvíl, Tatjana Hubinská, Jozef Krištof, Maja Velšicová, Zdeněk Sychra, Jana Beláková či Eva Sepešiová.

Známym konferencierom, spevákom, zabávačom, ale tiež spoluzakladateľom kabaretu bol Michal Belák.

Prvé vystúpenia tu absolvovali speváčky Hana Hegerová a Marcela Laiferová a pod taktovkou dramaturga Jána Kalinu začínali aj naši najlepší humoristi.

Na doskách Tatrarevue sa objavili aj mnohí zaujímaví hostia.

Občas Ivan Krajíček a Oldo Hlaváček, no neboli jedinou dvojicou, ktorá tu vystúpila. V rozprávaní herečky Dalmy Špitzerovej Holanovej už zaznelo ďalšie meno.

Milan Lasica, s ktorým sa spája neodmysliteľne aj jeho herecký partner Július Satinský.

Práve tu na tomto mieste obaja začínali nachádzať prvé dotyky s kumštom, ktorý sa nazýva divadlo.

A tu sa na divadelné dosky postavili ešte ako elévi. Tam, kde sa kedysi nachádzal legendárny Tatrakabaret alebo ak chcete neskôr Tatrarevue, ale neskôr opäť ožila divadelná tradícia.

V týchto priestoroch, kam sa po desaťročiach vrátili, neskôr vzniklo a dodnes žije divadelné štúdio L+S a práve tam sme v roku 2015 navštívili aj Milana Lasicu.

Posledným predstavením pred zákazom bolo symbolicky Salto Mortale, kde hviezdila herečka Magda Paveleková.

Legendu zvanú Tatrakabaret alebo Tatra revue si pripomenieme so Soňou Gyarfašovou a Pavlom Prelovským aj s ľuďmi, ktorí dnes už nie sú medzi nami, no ich mená sú s ňou neodmysliteľne spojené.

Pri našej dnešnej téme načrieme do rozhlasových archívov - počuť dnes budete archívne rozhovory s hereckými esami ako Milan Lasica, ktorý pri kabarete kedysi začínal, alebo Dalma Holanová Špitzerová, ktorá tu strávila podľa vlastných slov najkrajšie roky. Ale aj iné známe hlasy.

A chýbať nebude ani kronikár slovenského kabaretu, publicista Milan Pollák, ktorý zachytil jeho históriu pred rokmi do svojich kníh a my sme s ním históriu kabaretu zachytili v minulosti vo viacerých našich rozhlasových cykloch.

Ikonická je jeho kniha Bol raz jeden kabaret.

Legenda zvaná Tatra revue - profesionálny kabaret, ktorý vznikol v čakárni na nočné rýchliky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tatrakabaret3.jpg

Galéria

Tatrakabaret3.jpg Tatrakabaret2.jpg Tatrakabaret1.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame