Príbeh Kurta Ehrensteina - konfidenta ľudáckej tajnej polície ÚŠB a nacistickej spravodajskej služby Sicherheitsdienst

Príbeh Kurta Ehrensteina - konfidenta ľudáckej tajnej polície ÚŠB a nacistickej spravodajskej služby Sicherheitsdienst

Kto boli ľudia, ktorí počas vojny spolupracovali ako konfidenti s ľudáckou politickou políciou alebo nacistickými spravodajskými službami?

Dnes sa veľa hovorí o komunistickej ŠtB, ale takmer vôbec nie o ľudáckej ÚŠB a nacistických tajných službách a ich spolupracovníkoch zo Slovenska.

Tváre páchateľov zostávajú neznáme.

V našej najbližšej premiérovej relácii sa vyberieme do prostredia spravodajských operácii, totalitnej tajnej polície aj spravodajských služieb počas druhej svetovej vojny - a máme tu opäť pripravený pre Vás jeden úplne neznámy príbeh človeka, na ktorého sa na desaťročia zabudlo.

Úplne neznáme bolo totiž donedávna meno Kurt Ehreinstein - bol to človek, ktorý bol počas druhej svetovej vojny spolupracovníkom ľudáckej politickej polície, takzvanej - Ústredne štátnej bezpečnosti.

Ehrensteina získal ako spolupracovníka príslušník Ústredne Štátnej bezpečnosti Imrich Sudký, ktorého nazývali aj spravodajským esom Slovenského štátu.

Práve Kurt Ehrenstein sa ako spolupracovník a konfident Ústredne Štíátnej bezpečnosti podieľal aj na odhalení tejto veľkej spravodajskej siete napojenej na Moskvu.

Neskôr sa z konfidenta ľudáckej politickej polície Ústredne štátnej bezpečnosti stal spolupracovníkom nacistického Sicherheitsdienstu, číže spravodajskej služby SS a NSDAP. A od Nemcov dostal jasnú ponuku.

Otázky na jeho pôsobenie v ľudáckej politickej polícii, ale aj nacistickej spravodajskej službe sa začali objavovať s väčšou naliehavosťou krátko po druhej svetovej vojne.

Kto bol vlastne Kurt Ehrenstein?

Preco sa vlastne rozhodol niekdajší čašník z vychytených bratislavských podnikov spolupracovať s politickou políciou, takzvanou Ústredne štátnej bezpečnosti aj nemeckej spravodajskej služby Sicherheitsdienst?

Do akej miery sa podieľal na perzekúciach? Aká bola jeho činnosť? Prečo ho odsúdili na 30 rokov? A prečo nakoniec ušiel svojmu trestu?

Na všetky tieto otázky si odpovieme s historikom Matejom Medveckým z Vojenského historického ústavu, ktorý jeho príbeh zrekonštruoval po desaťročiach vo svojej štúdii Medzi perzekúciou a kolaboráciou - a práve tá nám o ňom dnes prezrádza viac. Hovorí s ním moderátorka Soňa Gyarfašová.

Príbeh Kurta Ehrensteina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kurt Ehrenstein2.jpg

Autor: Soňa Gyarfašová; Foto: Národní archív Praha

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame