Osudy československých legionárov počas dvoch totalít – stret s komunizmom

Osudy československých legionárov počas dvoch totalít – stret s komunizmom

Vybojovali prvú Československú republiku, no nepohodlní boli zhodne pre oba totalitné režimy – nacistov aj komunistov. Reč je o československých legionároch, ktorí symbolizujú demokratickú tradíciu prvej republiky – mnohí z nich sa zapojili aj do protinacistického odboja, no dotkla sa ich hneď druhá totalita. Podobne ako generála Sergeja Vojcechovského, ktorý bojoval v légiách a hneď po rozbití Československa sa aktivizoval v Obrane národa a statočne bojoval aj proti nacizmu. No na konci vojny ho odvliekli Československá vojská sovietskej NKVD.

Sergej Vojcechovský, ktorý bol už starší pán, tu prežil v strašných podmienkach niekoľko rokov. Umrel v roku 1951. O ňom ani jeho osude sa nehovorí celé desaťročia. Bol to vtedy len predobraz toho, čo v Československu príde s nástupom komunistického režimu – neželanou sa stala celá legionárska tradícia spojená s porážkou boľševikov.

Viaceré osobnosti spomedzi československých legionárov si prežili tie najhoršie perzekúcie. Prvou obeťou justičných vrážd v komunistickom Československu sa stal práve československý legionár a jedna z najvýraznejších osobností protinacistického odboja generál Heliodor Píka. Niektorí z nich vo väzení nakoniec aj zomreli – podobne ako generál Bohumil Boček. Medzi československými legionármi sa našli aj takí, ktorí po svojich skúsenostiach z protinacistického odboja chceli bojovať aj proti druhej, komunistickej totalite – príkladom sú generáli Sergej Ingr alebo František Moravec, ktorí sa zúčastnili všetkých troch odbojov.

Boli však aj takí, ktorí s totalitnou mocou kolaborovali. Jednou z opôr režimu bol napríklad bývalý legionár Zdeněk Fierlinger. Ani komunistický režim však nedokázal legionársku tradíciu potlačiť. Až do 60. rokov sa vôbec nemohli stretávať, boli pod drobnohľadom Štátnej bezpečnosti. Stretávali sa aspoň na legionárskych pohreboch, kde si viezli svoje niekdajšie uniformy v kufri a opäť sa do nich prezliekali.

Ako obstáli niekdajší československí legionári v konfrontácii s druhou komunistickou totalitou, ktorá však trvala 40 rokov? Ako v tomto období vlastne prežila legionárska tradícia? A koľkí z nich sa dožili nežnej revolúcie a slobody? No a kedy vlastne zomrel posledný československý legionár? O tom všetkom bude hovoriť moderátorka Soňa Gyarfašová s jej hosťom – vynikajúcim českým historikom Michalom Rakom, ktorý spolupracuje s Československou obcou legionárskou, no počuť budete aj autentické hlasy československých legionárov, ktorí museli čeliť dvom totalitám 20. storočia.

Osudy československých legionárov počas dvoch totalít – stret s komunizmom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Legionári_Foto Československá obec legionárska.jpg

Galéria

Legionári_Foto Československá obec legionárska.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová FOTO: Československá obec legionárska

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame