Encyklopédia odboja a odporu – alebo ako sa menili podoby protestu voči komunistickej totalite

Encyklopédia odboja a odporu – alebo ako sa menili podoby protestu voči komunistickej totalite

Len prednedávnom sme si pripomenuli 34 rokov, odkedy padol v Československu komunistický režim, no a ten počas svojej existencie menil svoje podoby. Jeho súčasťou boli aj politické procesy, pracovné tábory, prenasledovanie oponentov, či krajina obkolesená ostnatým drôtom. Aj napriek obrovskému riziku tu existoval tu však aj protest a odboj voči nemu. A práve o tom dnes budeme hovoriť.

Najťažším obdobím boli bezpochyby temné päťdesiate roky. Šesťdesiate roky priniesli uvoľnenie a nádeje, ktoré zmrazil príchod vojsk Varšavskej zmluvy. Sedemdesiate roky charakterizuje najmä normalizácia, ktorá mala paralyzovať celú spoločnosť. Osemdesiate roky boli obdobím, keď sa najskôr zdalo, že stojatými vodami už nič nepohne.

V čase prejdeme všetky štyri dekády režimu a povieme si, ako menil režim svoju tvár a podobu, ako to menilo aj samotnú spoločnosť, ale budeme hovoriť tiež tom, odkiaľ sa kedysi brali korene odporu proti režimu, ako sa tieto protestné akcie menili v čase a či vlastne individálne činy jednotlivcov dokázali niečo zmeniť.

Počuť dnes budete hlasy bojovníkov aj obetí proti totalite z rôznych období existencie režimu, ale tiež viacerých historikov, ktorí sa na to všetko pozerajú s odstupom vyše štyroch desaťročí.

S moderátorkou Soňou Gyarfašovou sa budeme pýtať, či nám dozvuky novembra a táto naša nedávna minulosť majú povedať niečo aj dnes.

  Encyklopédia odboja a odporu – alebo ako sa menili podoby protestu voči komunistickej totalite Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto-tábor Vojna_Pamätník Vojna Lešetice-700.jpg

Galéria

Foto-tábor Vojna_Pamätník Vojna Lešetice-700.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová FOTO: Pamätník Vojna Lešetice

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame