Per aspera ad astra? alebo štvrťstoročie od našej prvej vesmírnej misie

Per aspera ad astra? alebo štvrťstoročie od našej prvej vesmírnej misie

Tieto Biele miesta 20. storočia sú venované kozmonautike a jednému nedávnemu okrúhlemu výročiu – presne 20. februára sme si pripomenuli štvrťstoročie, teda celých 25 rokov, odkedy letel do kozmu prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Náš prvý kozmonaut tu vtedy plnil aj viaceré vedecké úlohy – skúmal vývoj prepeličiek v kozmickom priestore alebo mal zisťovať, ako toto prostredie pôsobí na ľudský vestibulárny systém.

No nebol to jediný príbeh, ktorý sa spája s našou kozmonautikou. Ešte 21 rokov pred Ivanom Bellom vzlietol do kozmu prvý československý kozmonaut Vladimír Remek ako prvý človek inej národnosti po Rusoch a Američanoch, ktorý tak otvoril prenesene vesmír aj iným. Čo tieto cesty do vesmíru spájalo a rozdeľovalo? Aký teda mala význam cesta prvého slovenského kozmonauta, ktorá sa dohodla pri deblokácii ruského dlhu? Čo priniesla našej krajine? Kto bol Michael Fulier, horúci adept na prvého kozmonauta? Prečo sa stal nakoniec našim prvým kozmonautom práve elitný stíhací pilot Ivan Bella? Ako súvisí s vesmírom staré latinské príslovie per aspera ad astra – teda cez prekážky k hviezdam? A čo nám vie príbeh našej prvej cesty do kozmu povedať po štvrťstoročí, ktoré uplynulo?

Per aspera ad astra? alebo štvrťstoročie od našej prvej vesmírnej misie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vesmírna misia Štefánik.jpeg
Autorka: Soňa Gyarfašová; FOTO: Vesmírna misia Štefánik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame