Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 1. časť

Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 1. časť

V našej najbližšej relácii sa spolu vyberieme do Košíc, kde žil desaťročia v tichosti a celkom nenápadne právnik menom Ivan Kováč, ktorý bol kedysi spoluväzňom legendárneho spisovateľa a nositeľa Nobelovej ceny Alexandra Solženicyna. Človeka, ktorý napísal diela, ktoré sú najväčšou obžalobou sovietskeho a stalinského režimu.

Budete počuť jeho hlas a unikátne svedectvo. O svojom väzení napísal stovky strán, ktoré poslal po rokoch svojmu spoluväzňovi Alexandrovi Solženicynovi. No prehovoril o tom všetkom až po nežnej revolúcii – bolo to na sklonku života, keď sa zdôveril publicistovi Petrovi Juščákovi.

Osud Ivana Kováča bol navyše v mnohom unikátny – do sovietskeho gulagu ho neodvliekli na konci vojny ako väčšinu ľudí zo Slovenska, ale až v roku 1948, krátko pred nástupom komunistickej moci. Stalo sa to potom, ako ho československá ŠtB odovzdala do rúk sovietskej NKVD. Boli to neznáme zločiny sovietskej moci na našom území, ktoré sa odohrávali už po 2. svetovej vojne.

Toto všetko je dnes stále bielym miestom, no vieme jedno – namierené to bolo zo strany stalinského a sovietskeho režimu proti niekdajším obyvateľom Podkarpatskej Rusi, ktorí našli nový režim práve v Československu a pre nastupujúci komunistický režim by mohli byť nebezpeční. Mal v tom celom iba kúsok šťastia, že do gulagu nezobrali celú jeho rodinu.

Ako sa právnikovi Ivanovi Kováčovi podarilo prežiť stalinský gulag? Ako sa zoznámil s Alexandrom Solženicynom a čo ich vlastne spojilo? A prečo o tom celom prehovoril až po dlhých desaťročiach? O tom všetkom budeme dnes hovoriť s publicistom a spisovateľom Petrom Juščákom, ktorý začal ako prvý mapovať po nežnej revolúcii preživších sovietskych gulagov a objavil aj príbeh Ivana Kováča. Ten sa nachádza aj v jeho tretej téme, ktorá mu vyšla v týchto dňoch – jej názov je Desaťkrát gulag.

Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Kováčovci1.jpg Kováčovci3.jpg Kováčovci2.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová;

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame