Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 2. časť

Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 2. časť

Jeho do gulagu uniesli z Československa, jeho neskoršiu manželku tam deportovali priamo z Osvienčimu. V našej relácii Biele miesta 20. storočia sa spolu vrátime k príbehu košického právnika Ivana Kováča, ktorý bol spoluväzňom legendárneho ruského spisovateľa Alexandra Solženicyna. Bol to človek, pre ktorého bola hlavnou otázka spravodlivosti, no on sám sa stal obeťou obrovského bezprávia.

Ako výrazného predstaviteľa rusínskej inteligencie a nepriateľa sovietskej moci a komunistického režimu deportovali Ivana Kováča z Československa v roku 1948 do gulagu. Tam stretol Alexandra Solženicyna – človeka, ktorého diela sa stali neskôr hlasnou obžalobou stalinského režimu. Pri jeho gulagovej epopeji však stretol Ivan Kováč človeka, ktorý bol pre jeho ďalší život ešte zásadnejší ako sám Alexander Solženicyn. Bola to mladá žena Cecília Kleinová, ktorá mala za sebou neuveriteľný príbeh – prežila najskôr nacistický vyhladzovací tábor Osvienčim a odtiaľ ju po oslobodení Rusi deportovali do gulagu – na Vorkutu, kde bola ďalších desať rokov.

Stretli a zoznámili sa symbolicky v transporte smerom domov, keď sa do Československa vracali opäť po rokoch. Hoci doma sa stali hneď po príchode pre režim ľuďmi druhej kategórie. Štátna bezpečnosť na nich viedla zväzky ako na nepriateľské osoby.

Pohľad režimu na manželov, ktorí prežili gulag, sa nemenil celé roky. O tom, čo prežili, nemohli nikdy hovoriť, no Ivan Kováč odosielal tajne svoje spomienky svojmu niekdajšiemu spoluväzňovi Alexandrovi Solženicynovi. Čo sa stalo so spomienkami Ivana Kováča? A prečo na rozdiel od neho pochovala v sebe túto skúsenosť na dlhé roky jeho manželka Cecília Kleinová, ktorá o nej prehovorila až na sklonku svojho života?

O tom všetkom bude hovoriť moderátorka Soňa Gyarfašová so spisovateľom Petrom Juščákom, ktorý ako prvý mapoval príbehy preživších gulagov a aj príbeh Ivana a Cecílie Kováčovcov zaznamenal ako prvý. S oboma ho spájalo navyše hlboké priateľstvo a ich príbeh zvečnil aj vo svojej novej knihe Desaťkrát gulag.


Neznámy príbeh Ivana Kováča, spoluväzňa Alexandra Solženicyna - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zdroj foto: Peter Juščák, kniha Desaťkrát gulag

Galéria

biele miesta.jpg biele miesta-2.jpg Kováčovci1.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová;

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame