Vieme ešte aj dnes zrekonštruovať príbehy, do ktorých sa vpísala druhá svetová vojna ?

Vieme ešte aj dnes zrekonštruovať príbehy, do ktorých sa vpísala druhá svetová vojna ?

Druhá svetová vojna sa dotkla u nás stoviek tisícov rodín a zvlášť bolestivo najmä židovskej minority, ktorá sa počas nej stala obeťou genocídy. Udalosti týchto rokov nenávratne poznačili aj príbeh rodiny – otca, ktorý bol fanúšikom techniky a vtedajších najmodernejších vynálezov, mamu a vtedy ešte len malé dievčatko Agnešu Šándorovú. No vojna sa čoskoro dotkla aj ich života. Najskôr to bol židovský kódex a arizácie, kde prišiel majiteľ aj do ich obchodu s rádiami. Neskôr sa rozbehli prvé deportácie.

Oni sa smrti snažili vyhnúť, ako sa len – najskôr výnimkou, neskôr sa skrývali, no potom padli do rúk svojim prenasledovateľom. Agneša s mamou skončili v Terezíne, jej otec v Sachsenhausene. S otcom sa už Agneša s mamou po vojne nikdy nevideli.

Aké otázky v ich príbehu ešte zostávajú aj po desaťročiach stále nezodpovedané? Dá sa vrátiť k spomienkam, ktoré človek v sebe hlboko potlačil a čo mu tieto návraty prinášajú? A do akej miery sa to, čo človek prežil, prenáša aj na ďalšie generácie?

Týmto a nielen týmto otázkam sa vo svojom filme Hľadanie spomienok o pohnutom príbehu rodiny Šándorcov venuje vynikajúca slovenská dokumentaristka Veronika Homolová-Tóthová. Práve ukážky z jej filmu ste mohli počuť aj v úvode našej relácie.

Cez spomienky pani Agneši Šándorovej, dnes už Urbanovej, ktorá prežila holokaust, a jej dcéry Tatiany Mattovej sa snaží rekonštruovať nielen ich rodinný príbeh, no tiež príbeh minulosti, ktorá bola príliš dlho potláčaná. No dodnes je stále živá.

Príbehu rodiny Šándorovcov sa venovala moderátorka Soňa Gyarfašová.

Vieme ešte aj dnes zrekonštruovať príbehy, do ktorých sa vpísala druhá svetová vojna ? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: Rodinný archív pani Agneši Urbanovej

Galéria

agnesa sandorova.JPG
Autorka: Soňa Gyarfašová;

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame