Prvú evanjelickú farárku zavreli komunisti s vrahyňami, zlodejkami a kriminálničkami

Prvú evanjelickú farárku zavreli komunisti s vrahyňami, zlodejkami a kriminálničkami

V našej najbližšej relácii si predstavíme ženu, ktorá v polovici minulého storočia búrala zaužívané predsudky a stereotypy – stala sa totiž vôbec u nás prvou evanjelickou farárkou. Volala sa Darina Bancíková a nemala to v živote vôbec jednoduché. Keďže bola nemanželským dieťaťom, stretávala sa s odsúdením, no o to viac bojovala o svoje miesto pod slnkom.

Po vzore starého otca odišla študovať teológiu. Zaujímali ju ženské práva aj otázka spravodlivosti. To, že by sa mohla stať zo ženy evanjelická farárka, nikto nečakal. No ona zabojovala. K poslaniu farárky sa dostala až roky po ukončení štúdia, písal sa rok 1951. Do jej života však neskôr zasiahol svojou tvrdou päsťou aj komunistický režim.

Odsúdili ju v roku 1962 vo vykonštruovanom procese ako protištátny živel a odsedela si ako celkom nevinný človek osemnásť mesiacov. Vo väzbe mala možnosť spoznať najrôznejšie charaktery. A ani po väzení nemohla pôsobiť ďalších päť rokov ako farárka ďalej. Označovali ju za kriminálničku. Bojovať však dokázala aj s predsudkami a nálepkou, ktorú jej dal režim.

Aká teda bola naša prvá evanjelická farárka? Čo ju priviedlo na túto cestu? A prečo ju dodnes označujú aj za bojovníčku za ženské práva?

O tom všetkom budeme hovoriť s talentovanou filmárkou, dokumentaristkou a režisérkou Deborou Pastirčákovou, ktorá zrekonštruovala príbej prvej evanjelickej farárky Dariny Bancíkovej vo svojom novom filme Prebytočný človek? A práve ukážkami z filmu Debory Pastirčákovej budeme dopĺňať aj náš rozhovor.

Prvú evanjelickú farárku zavreli komunisti s vrahyňami, zlodejkami a kriminálničkami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Darina Bancíková_biele miesta.jpeg
Autorka: Soňa Gyarfašová; FOTO: Archív Dariny Bancíkovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame