Bola raz jedna povesť – 1. letná repríza – 281. časť (Golem pražského rabína Löwa, Praha, Česká republika, kráľ Rudolf II.)

Bola raz jedna povesť – 1. letná repríza – 281. časť (Golem pražského rabína Löwa, Praha, Česká republika, kráľ Rudolf II.)

 Tajomstvo bájneho obra z hliny

Aj počas letných prázdnin sa budeme túlať po miestach opradených povesťami. Vrátime sa na tie, ktoré sme navštívili pred štyrmi rokmi a už sme na ne určite aj zabudli.

Bola raz jedna povest 281 - repriza Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak ste doteraz nepoznali vrchného pražského rabína Löwa a jeho Golema, oddnes ich už poznáte. Ale teraz nás zaujíma najmä to, či poznáte aj slávneho bratislavského rabína. V Bratislave pôsobil od roku 1806 až do svojej smrti v roku 1839. Viedol bratislavskú ješivu, teda vysoké rabínske učilište, ktoré bolo vtedy považované za jedno z najdôležitejších centier tradičného židovského vzdelania v Európe. Napíšte nám meno tohto rabína a zaradíme vás do žrebovania o knihu.

Píšte nám na emailovú adresu: povesti@rtvs.sk do štvrtka 11. júla. Správnou odpoveďou na otázku z minulého týždňa je, že kráľovstvo Alfréda Veľkého sa volalo Wessex. Napísal nám to aj Šimonko Otčenáš, ktorému blahoželáme k výhre.

Reprízu 281. časti programu „Bola raz jedna povesť“ pripravili autor a režisér Ľuboš Machaj, redaktorka Rozália Vlasková a zvukoví majstri Peter Hájek a Michal Džadoň. Účinkovali: Alfréd Swan, Martin Kaprálik, Zuzana Jurigová-Kapráliková, Laco Kerata a Rozália Vlasková. Pre RTVS vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2020.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame