Južný Sudán – africká krajina, v ktorej pomáha slovenská Dobrá novina

Južný Sudán – africká krajina, v ktorej pomáha slovenská Dobrá novina

Už 29 rokov k vianočnému obdobiu na Slovensku patrí kolednícka zbierka Dobrá novina. Zvyčajne trvá do Troch kráľov, ale prispieť na ňu sa dá aj dlhšie. Z vyzbieraných peňazí podporuje rôzne projekty v krajinách subsaharskej Afriky a v tomto ročníku pozornosť upriamuje na Južný Sudán. Samostatnosť získal v roku 2011, a tak je najmladším štátom na svete. Zároveň však patrí medzi tie najchudobnejšie. Už 7 rokov tam pravidelne chodieva projektový manažér Dobrej noviny Jozef Magda, a tak pozná neľahký život tamojších ľudí, ktorý je aj dôsledkom pohnutej histórie. Aj o tom porozprával Eve Vasilovej:

Južný Sudán – africká krajina, v ktorej pomáha slovenská Dobrá novina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

04 Dinkovia_resize.jpg

Galéria

01 Realie 3 - obdobie sucha.JPG 02 Realie 2 - obdobia dažďov.JPG 02bRealie - utečenecký tábor v Džube.jpg 03 Dinkovia 2.JPG 03b Dinkovia 3.JPG 04 Dinkovia.JPG 05 Realie 4 - tradičné obydlia z dreva, hliny a trstiny 2.JPG 05 Realie 4 - tradičné obydlia z dreva, hliny a trstiny.JPG 05b Realie 7 - lesná škôlka.JPG 06 Realie 5.jpeg 07 Realie 6 - provizórna trieda pod stromom.JPG 10 DSC_0934 - solárna rúra na pečenie.JPG 11 Centrum - študenti.JPG 12 Centrum 3 - čerpadlo vo vŕtaných studniach poháňa energia zo solárnych panelov.JPG 12 Centrum po úspešnej montáži.JPG 13 Centrum 2 - študenti centra pri oprave studne.JPG 14 Sarah 3.JPG 15 Sarah 2.JPG 16 Sarah 4 - absolventi kurzu Sarah Kolok a Michiek Laat Arop.JPG Kráľ dobytka zvaný ANKOLE WATUSI.JPG Miestny bufet v meste Wau.jpg Nemocnica - čakáreň.JPG Nemocnica.JPG Pohľad z veže.JPG Pre ľudí je veľmi riskantné zdieľať vodný zdroj so zvieratami.JPG V centre sa učia aj mladé ženy.JPG
Autorka: Eva Vasilová; Foto: Dobrá novina

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame