Molekulárna kuchyňa

Molekulárna kuchyňa

Molekulárna gastronómia je na Slovensku ešte stále menej známa. Nazýva sa aj vedou v kuchyni a je to jeden veľký chemický proces. Čo všetko by ste mohli dostať na tanieri, ak by ste chceli ochutnať molekulárnu kuchyňu? Porozpráva o tom Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz, ktorý je držiteľom rôznych prestížnych ocenení v gastronomických súťažiach a zaujíma sa práve o molekulárnu gastronómiu. Rozprávala sa s ním Petra Bernasovská.

Molekulárna kuchyňa 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Molekulárna gastronómia by sa dala nazvať vedou v kuchyni. Chuť máme spojenú s určitým tvarom jedla, a preto môže byť prekvapujúce, ak zjete oranžovú guľôčku a zistíte, že chutí ako mrkva. Alebo dostanete kurací vývar, ktorý vyzerá ako cestoviny. Zmysly sú milo a chutne klamané a cítite sa ako Alenka v ríši divov. O takýchto zaujímavostiach rozprával Petre Bernasovskej šéfkuchár Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Molekulárna kuchyňa - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šéfkuchár Vojto Artz vyhráva medzinárodné kuchárske súťaže, ale dokáže ľudí nielen zasýtiť, ale aj dobre zabaviť. To sa dá prostredníctvom molekulárnej gastronómie, ktorej sa už roky venuje. Je to akási veda na tanieri.

Molekulárna kuchyňa- 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tomto týždňovom Chutne sa Petra Bernasovská rozpráva so šéfkuchárom Vojtom Artzom o molekulárnej gastronómii. Tam sa kuchári hrajú s jedlom, ich skupenstvom, chuťami, niekedy až na molekulárnej úrovni. Vojto opísal niektoré jedlá, ktoré dokážu ľudí prekvapiť.

Molekulárna kuchyňa - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní v Jasnej je už od zajtra a organizátori očakávajú počas súťažného víkendu vyše 11 500 divákov. Tomu zodpovedajú aj prípravy. V organizačnom tíme pozostávajúcom z ôsmich komisií je približne 900 ľudí. Okrem tých, ktorí sa starajú o prípravu trate, sťahovanie snehu či rôzne práce v infraštruktúre, je tam aj celý tím kuchárov. Aj pod svahom sa bude jesť na najvyššej úrovni. Šéfkuchár Vojto Artz sa bude starať o kuchyňu vo VIP zóne. Rozprávala sa s ním Petra Bernasovská.

Molekulárna kuchyňa - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


vojto artz_TASR - Pavel Neubauer.jpg

Autorka: Petra Bernasovská FOTO: TASR - Pavel Neubauer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame