Staroveký Rím

Staroveký Rím

Dnes vás Gabriela Angibaud vezme do starovekého Ríma a nazrie tam pod pokrievky tamojších obyvateľov.

Foccacia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foccacia

Na focacciu sa používa hladká múka a olivový olej. Do misky dáme vlažnú vodu, kvasnice a rozmiešame. Potom pridávame múku a vytvoríme riedku kašu až do vypracovania cesta. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť. Pripravíme si na kocky nakrájanú slaninu, pretlačený cesnak, olivový olej a soľ. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vytvoríme si bochníčky. Plech potrieme olejom a posypeme soľou. Cesto rozťaháme rukami do podlhovastej placky. Prstami urobíme do cesta jamky a opatrne tam dáme pripravené ingrediencie. Pečieme asi 15 minút na 250°C.

foccacia-freepik.jpg
FOTO: freepik


Včera vám Gabriela Angibaud predstavila jedného kuchára zo starovekého Ríma a dnes bude reč aj o tom, čo Rimania priniesli do našej kuchyne a aj o tom, čo si na stôl dávali elity v starovekom Ríme.

Hrozno so syrom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hrozno so syrom

Hroznové bobule dobre umyjeme, jemne napicháme špáradlom a dáme do misky s marinádou. V nej je med, citrónová šťava a troška vody. Po asi 2 hodinách hrozno napichneme na špáradlo aj s kockami tvrdého syra.

Foto CANVA(115).jpg


V Chutne sme sa včera ešte túlali po histórii, ale svoju históriu majú aj dve kuchyne, ktoré sa aj u nás tešia veľkej obľube. Čerstvá zelenina, rôzne bylinky, rôzne druhy rýb a morských plodov ponúka mediteránska kuchyňa, ktorú si pre jej zloženie všíma aj veda. V obľube je tiež kuchyňa plná korenín, zeleniny, karí a placiek. V Chutne sa aj dnes môžete inšpirovať receptom, v ktorom nebude chýbať pomaranč a mango.

Stredomorský šalát s krevetami a s pečivom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Stredomorský šalát s krevetami a s pečivom

Na kocky nakrájame mango s pomarančom. Pomiešame ich s natrhaným šalátom a s klíčkami. Krevety osmažíme na olivovom oleji. Posolíme a pokvapkáme citrónom. Vymiešame, ešte ochutíme soľou, pridáme aj olivový olej, celozrnné pečivo a ešte na sucho osmažíme na panvici.

krevey-freepik-vecstock.jpg
FOTO: freepik/vecstock


Je tu opäť rubrika Chutne a gurmánsky si spoločne pohovorili výborný textár Martin Sarvaš a Gabriela Angibaud. Jeden z jeho chutných tipov vám dnes ponúkneme:

Recept zo školskej jedálne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Čevabčiči

Potrebujeme: mleté mäso, vajcia, cibuľu, soľ, cesnak, papriku mletú sladkú aj štipľavú, mleté korenie, trochu majoránky, olej, zemiaky a horčicu.

Mleté mäso zmiešame s korením, soľou, paprikami, rozpučeným cesnakom, nadrobno pokrájanou cibuľou, s trochou majoránky a vajíčkami. Vytvarujeme si z mäsa šišky a smažíme na oleji. Hotové podávame s varenými zemiakmi. K nim dáme horčicu a na kolieska nakrájanú cibuľu.

cevapcici-freepik-KamranAydinov.jpg

FOTO: freepik/KamranAydinov


V Chutne dnes lyžičkou poklopkáme skaramelizovaný cukor na úžasnom dezerte, s pukaním sa dostaneme k sladkej zmesi, ktorá láka naše zmysly k ochutnaniu. Tak poďme s Chuťou do toho aj s Gabrielou Angibaud.

Crème brûlée Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Crème brûlée

Potrebujeme vaječný žĺtok, kryštálový cukor, vanilkový extrakt, smotanu na šľahanie 33%, krupicový cukor.

Vaječné žĺtky spolu s kryštálovým cukrom a vanilkovým extraktom dáme do misky a vyšľaháme. Smotanu na šľahanie prevaríme a primiešame do tejto zmesi. Na plech na pečenie dáme plytkejšie misky a nalejeme do nich zmes. Podlejeme misky horúcou vodou, stačí do polovice misiek. Pečieme asi 40 minút na 160 stupňoch. Po vychladnutí ich dáme do chladničky. Na povrch dáme krupicový cukor, ktorý ešte necháme skaramelizovať v rúre.

creme-brulee-pixabay-lawdawgmon.jpg

FOTO: pixabay/lawdawgmon

Autorka: Gabika Angibaud, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame