Otecko a mamička

Otecko a mamička

Príbeh rodiny Kačírovcov, ktorá počas druhej svetovej vojny zachránila rodinu Preussovcov a istý čas ukrývala aj Weissovcov z Nitry, tí však zomreli v koncentračnom tábore.

Ľudovít a Margita Kačírovci mali 4 deti a čakali piate, keď pani Margita počula večer chrapot z dielne na dvore. Priskočila k nej pani Weissová, ktorá ju prosila, aby ju a jej manžela a syna nechali pod strechou, keďže na poli spať už bola zima. Pani Margita neváhala a zobrala ich do domu. Ubytovali sa v malej izbičkej jeden a pol izbového prenajatého domčeka.

V októbri pani Margita porodila svoje piate dieťa, syna. Každú chvíľu chodili svoje manželky pozerať do nemocnice nemeckí dôstojníci a gardisti a ju vždy podliala krv, čo sa zľakla, že idú pre ňu.

Po čase sa k nim dostal aj Max Preuss, ktorý mal manželku a dieťa v Trnave v nemocnici. Manželka Iboja s dcérkou Beou, ktorá mala obrnu a ako dvojročná ešte nechodila, tam boli v bezpečí. Max sa ukrýval v malej izbe s Weissovcami.

Syn Weissovcov, Ďuri, však mal 14 rokov a bolo mu ťažko celé dni ležať či sedieť. Odhŕňal záclonu na domčeku a raz ho ktosi uvidel. Rodina na to zabudla, až raz prišla do domu nemecká razia a všetkých štyroch zobrali do koncentračného tábora. Bolo však treba sa naďalej postaraťo Iboju a Beu v Trnave. Starostlivosť o nej a platenie za pobyt prevzali Kačírovci.

Raz však prišlo do nemocnice hlásenie, že bude razia, aby všetci Židia odišli.
Tak sa Iboja s adresou napísanou na lístočku vybrala ku Kačírovcom. Kačírovci pomohli rodine Preussovej aj Weissovej, tá druhá, žiaľ, druhú svetovú vojnu neprežila.

Otecko a mamička Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Dagmar Mozolová; Foto: rodinný archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame