Kto bol udavačom Anny Frankovej?

Kto bol udavačom Anny Frankovej?

Ako si len zarobiť peniaze navyše? - otázka ktorá trápi mnohých. Ak ste trpezliví a radi si postojíte, Rado Tomeš má pre vás jeden tip z Veľkej Británie.

EUROSKOP 23.01.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


31 ročný Freddie Beckitt z Londýna si vybudoval kariéru a pravidelný mesačný príjem tým, že si rád a trpezlivo postojí v rade. Ľudia mu totiž platia za čakanie na lístky do divadla, do múzea alebo na rôzne hudobné akcie. Niekedy si za deň zarobí aj 160 eur. Za hodinu čakania si účtuje v prepočte 20 eur. Podľa Brita je nevyhnutná nie len trpezlivosť ale najmä vytrvalosť a kondícia – často totiž trávi v rade celé dni, bez ohľadu na počasie a vlastné pohodlie.

Neznámy páchateľ poškodil obraz ruskej maliarky Anny Leporskej. Obrazu s názvom Tri postavy niekto dokreslil obyčajným perom oči. Farba z pera prenikla hlboko do štruktúry obrazu a na jednej z postáv sa dokonca odštiepila farba. Zvláštne na tom všetkom je, že polícia v Jekaterinburgu, kde bol obraz zapožičaný, sa prípadom odmietla zaoberať. Podľa polície vraj obraz nestratil nič zo svojej kvality, takže vinníka ani nehľadá. Našťastie, domovská Tretiakovská galéria dala slávny obraz pred zapožičaním poistiť na takmer milión eur, a tak je jeho oprava finančne zabezpečená. Umelecké dielo, hoci aj bez očí, malo svoju hodnotu - Anna Leporská bola žiačkou slávneho avantgardného umelca Kazimira Maleviča.

Najnovšie vyšetrovanie prípadu vyzradenia úkrytu Anny Frankovej, ktorej denník sa stal symbolom tragického osudu židov v druhej svetovej vojne, ponúklo zaujímavé výsledky. Zverejnil ich denník The Guardian. Tým odborníkov bol zložený z dvadsiatich ľudí – vyšetrovateľov, historikov, kriminalistov a špecialistov na dáta. Úkryt, v ktorom Anna Franková s rodinou našla útočisko pred nacistami, podľa expertov vyzradil notár Arnold van den Bergh anonymným listom - pravdepodobne tak chcel zachrániť život sebe a svojej rodine. Adresy rôznych úkrytov údajne používal ako životnú poistku. Napriek týmto zisteniam a 6 ročnej práci na prípade, vyšetrovanie udavača rodiny Anny Frankovej nie je považované za oficiálne.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/gazetasecret

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame