Potvrdené: praveký meč nájdený v Dunaji je vzácny originál

Potvrdené: praveký meč nájdený v Dunaji je vzácny originál

Meč, ktorý vytiahli začiatkom minulého storočia z Dunaja, bol považovaný za veľmi precíznu repliku. Teraz archeológovia zistili, že ide o vzácny originál. Rado Tomeš  povie viac.

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Budapešti, v 30-tych rokoch minulého storočia,  vylovili z Dunaja meč, ktorý vyzeral ako z doby bronzovej. Vtedy odborníci vyriekli ortieľ, že meč je vydarená replika.  Dlhé roky bol vystavený vo Fieldovom múzeu v Chicagu. Tento rok v múzeum otvorili veľkú výstavu venovanú prvým európskym kráľom a pri tej príležitosti dostali maďarskí archeológovia možnosť meč opäť preskúmať. Použili na to metódu röntgenovej fluor-escencie. Aké bolo ich prekvapenie keď pomocou žiarenia zistili, že zloženie kovu je totožné s európskymi mečmi z doby bronzovej: má rovnaký obsah medi aj cínu, ako pôvodné zbrane. Vzácny meč okamžite vybrali z bežnej vitríny a umiestnili ho do hlavnej sály múzea aby upútal pozornosť návštevníkov. Archeológovia si myslia, že meč z Dunaja slúžil ako obetný dar a mohol sa do rieky dostať po rituáli alebo na pamiatku víťaznej bitky.

Dánska vláda na čele s premiérkou Mette Frederiksenovou je pod paľbou kritiky opozície, odborov, biskupov a dokonca aj vlastných členov. Vláda totiž navrhuje zrušiť jeden zo štátnych sviatkov -  Store Bededag – čiže Veľký deň modlitieb. Sviatok  zaviedol ešte v 17-tom storočí kráľ Christian V., ktorý počas reformácie dánskej cirkvi spojil do jedného dňa viacero menších sviatkov. V Dánsku sa  k luteránskemu vierovyznaniu hlási 73 percent populácie i keď na bohoslužbách sa zúčastňujú len tri percentá.  Odbory spustili on-line petíciu, ktorá bojuje za zachovanie štátneho sviatku, podpísalo ju už viac ako 400 tisíc ľudí. Vláda však svoj návrh posunula do parlamentu s argumentom, že keď sa  sviatok zruší ušetrí sa zo štátnej kasy približne 430 miliónov eur.  Prvé čítanie návrhu zákona je naplánované na začiatok februára. Ak zákon prejde, Dáni budú mať od budúceho roku len 10 štátnych sviatkov.

Severofrancúzske mesto Amiens  /čítaj Amions/  sa chce stať Európskym hlavným mestom kultúry a dúfa, že mu k tomu pomôže obraz, o ktorom, okrem pár odborníkov a speváčky Madonny, veľká väčšina ľudí ani nepočula. Reč je o obraze Diana a Endymion, ktorý  namaľoval Jerome – Martin Langlois /čítaj Žerom Martan Langloá/
a ktorý sa učil v ateliéri ďalšieho slávneho neokalsicistického  maliara Jaquesa Louisa Davida. Obaja umelci spolu maľovali prevažne obrazy Napoleona. Obraz, ktorý kúpila  Madonna na dražbe  zmizol z Amiens /Amions/  v roku 1918 pri bombardovaní mesta a nikto nevie, ako sa na aukciu dostal. Starostka mesta už napísala speváčke prosbu o zapožičanie obrazu.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame