Španielskeho inštalatéra zajali v byte

Španielskeho inštalatéra zajali v byte

Po piatich neúspešných ľúbostných vzťahoch ide do dôchodku pýcha brnianskej ZOO, vzácna tigrica sumatrianská – Satu. Nahradí ju mladšia a prívetivejšia kolegyňa. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP - 26.11.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tigrici Satu hľadali v zoo partnera už dlhšie. Ponúkali jej jedného partnera za druhým ale tigríčat sa nedočkali. Jedného z nádejných partnerov dokonca táto dominantná samica aj zabila! S prieberčivou Satu si nevedeli rady ani bylinkári,  ktorí v jej výbehu rozmiestnili rôzne vonné byliny na podporu libida. Vedenie brnenského zoo sa teraz definitívne rozhodlo, že tigrici už nového partnera hľadať nebude a naopak vymenia samicu. Satu tam zostane na dožitie. Zoologická záhrada v Brne mala s tigrami sumatrianskymi veľké plány. Za takmer milión eur vybudovala pavilón Tigrie skaly, ktorý je jej výkladnou skriňou. Tvoria ju umelé skaly a Satu tam má k dispozícii maximálny luxus - od priestranného výbehu cez jazierko s vodopádom až po vyhrievané priestory.  Potom čo tigrica nenaplnila materské očakávania začala ZOO rokovať s Indonéziou o novej samici. Je to však administratívne veľmi zložitý proces, na  ktorého konci opäť nemusia byť mláďatká. 

Vzácnu fľaša škótskej whisky z roku 1926 predali na aukcii v Londýne za rekordných dva a pol milióna eur. Je to doteraz najvyššia suma vydražená za fľašu vína alebo inej liehoviny. Vzácna whisky zrela 60 rokov v sude od sherry až ju v roku 1986 stočili do 40-ich  fliaš. Dvanásť fliaš, vrátane tej aktuálne vydraženej, má etikety navrhnuté talianskym maliarom Valeriom Adamim. Jedna fľaša vzácneho moku bola podľa agentúry AFP zrejme zničená pri zemetrasení v Japonsku. Najdrahšia fľaša alkoholu je zároveň prvá, ktorá sa pred aukciou v pálenici dočkala renovácie. Tá zahŕňala výmenu korku a opätovné prilepenie rohov etikety. Z fľaše odobrali  mililiter liehoviny a vykonali porovnávacie testy s inou fľašou ročníka 1926. Špecialista, ktorý mal možnosť ochutnať kvapku tejto drahocennej whisky, uviedol, že je veľmi bohatá, s nádychom sušeného ovocia, korenia a s drevitými tónmi.

Stále vyššie ceny za energie ale aj služby doháňajú niektorých ľudí do šialenstva. Policajti v španielskej Malage zatkli muža, ktorý držal vo svojom byte s pištoľou v ruke inštalatéra. Vražedný záchvat v ňom vyvolala cena, ktorú si inštalatér vypýtal za opravu prasknutého potrubia. Zákazník, ktorého meno španielske médiá neuviedli, vybehol na inštalatéra s pištoľou a žiadal ho, aby za uvedenú cenu urobil viac práve. Dokonca padli dva výstrely. Našťastie si to všimli susedia a zavolali políciu. Muž bol taký rozzúrený, až sa vyhrážal, že všetko vyhodí do vzduchu. Polícia preto evakuovala okolie a nasledovalo dlhé vyjednávanie. Keď sa policajti presvedčili, že zajatý inštalatér je nažive, vtrhli do bytu. Muž kládol zúrivý odpor, dokonca  po zásahovej jednotke hádzal kusy nábytku. Inštalatér vyšiel z incidentu síce otrasený ale bez zranenia.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame