Virtuálna modelka pracuje, zarába, bloguje a randí

Virtuálna modelka pracuje, zarába, bloguje a randí

Španieli majú svoju prvú virtuálnu modelku. Je žiadaná, zarába slušné peniaze a volá sa Aitana. Zoznámi nás s ňou Rado Tomeš:

EUROSKOP - 16.12.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dvadsaťpäťročná Aitana Lopez je prvá španielska modelka, ktorú vytvorili pomocou umelej inteligencie. Pracuje pre módne kampane rôznych značiek, je veľmi populárna a na začiatku svojej kariéry si mesačne dokáže zarobiť aj desaťtisíc eur. Aitana vznikla hlavne z praktických dôvodov. Jej autorom je dizajnér, návrhár a zakladateľ AI modelingovej agentúry Rubén Cruz. Modelku vyvinul minulý rok, keď mu došla trpezlivosť s modelkami a influencerkami, ktoré vo svojom súkromí vôbec nepoužívali produkty, na ktoré robili kampaň. Dizajnér nechcel byť závislý na vrtochoch živých ľudí a tak sa zrodila Aitana Lopez.  Modelka Aitana pracuje podobne ako jej ľudské kolegyne  len jej život prebieha virtuálne a riadia ho členovia agentúry. Vytvárajú jej profily na sociálnych sieťach, kde má už viac ako 200 tisíc sledujúcich.  Dokonca ju pozval na rande jeden latinskoamerický herec netušiac, že to nie je skutočná žena.

Na medzinárodnom pražskom festivale populárno-vedeckých filmov Prague Science Film Fest vzbudil pozornosť  dokument „Dokonalé jedlo“. Natočil ho grécky filmár Alexandro Merkuris s cieľom zistiť, v čom tkvie účinok stredomorskej stravy na naše zdravie. Filmári sa s vedcami vydali na cestu naprieč Európou. Prvý veľký paradox objavili  na Kréte kde sa stredomorská strava zrodila.  V súčasnosti je totiž na Kréte najväčší výskyt detskej obezity v Európe.  Druhým paradoxom je, že stredomorskú  stravu najviac propagujú Škandinávci - Švédi. V škole totiž dostávajú masívne informácie o výhodách zeleniny a ovocia, a tak sa aj podľa toho stravujú. Stredomorská strava sa skladá najmä z ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, orechov, strukovín a chudého mäsa. Ďalej z primeraného množstva vajec,  mliečnych výrobkov a  kľúčovým prvkom je aj olivový olej. 

Dvadsaťosem klimatických aktivistov zo skupiny Rebélia proti vyhynutiu,  zafarbilo minulú sobotu v Benátkach vodu nazeleno. Každý jeden aktivista dostal za tento klimatický protest  pokutu tisíc 250 eur. Protestujúci zároveň čelia trestnému oznámeniu za narušenie verejného poriadku, pretože incident na hodinu zastavil prevádzku lodí na Veľkom kanáli. Päť aktivistov dostalo štvorročný zákaz zdržiavať sa v Benátkach. Sú medzi nimi aj študenti benátskej univerzity Ca‘ Foscari /čítaj Ka Foskari/, ktorí tým pádom už nemôžu vstúpiť na pôdu  univerzity.  Protestujúcim nepomohol ani fakt, že farba, ktorú použili neškodí životnému prostrediu, ľuďom alebo zvieratám a do 48 hodín sa rozplynie.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame