V Európe železničiari obnovujú zrušené nočné spoje

V Európe železničiari obnovujú zrušené nočné spoje

Pápež František má dnes 87 rokov a tento týždeň poriadne zamotal hlavu vatikánskym ceremoniárom. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP - 17.12.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pápež František tento týždeň vyhlásil, že chce byť pochovaný mimo Vatikánu a má v pláne výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál. Povedal tiež, že vzhľadom na svoju oddanosť Márii, Matke Božej, sa rozhodol, že bude pochovaný v rímskej Bazilike Panny Márie Väčšej, kam sa chodí modliť pred svojou každou zahraničnou cestou, ako aj po návrate. Už vyše sto rokov pritom pápežov pochovávajú v krypte pod Bazilikou svätého Petra. V rozhovore pre mexickú televíziu N+ ďalej vyhlásil, že napriek zdravotným problémom v uplynulých rokoch nikdy neuvažoval o rezignácii. Počas rozhovoru sa často smial a diskutoval o rôznych témach vrátane svojho zdravia, migrácie a o svojom vzťahu so zosnulým pápežom Benediktom 16-tym.

Tento týždeň vyšiel rebríček miest podľa kvality života z pohľadu cudzincov a ich rodín, ktorý zostavuje poradenská spoločnosť Mercer. Vyhrala Viedeň pred Zürichom a Aucklandom. V desiatke najlepších miest pre život z pohľadu cudzincov je sedem európskych. Okrem Viedne a Zürichu sú to Kodaň, Ženeva, Frankfurt nad Mohanom, Mníchov a Düsseldorf. Práve na Viedni cudzinci ocenili jej bohatú históriu, architektúru a pulzujúci kultúrny život. Mesto podľa nich ponúka obyvateľom  vysokú kvalitu života. Praha sa umiestnila na 71. priečke, Budapešť na 80-tej pozícii, Bratislava na 83. mieste a Varšava o jednu priečku za nami. Hodnotených bolo 241 miest. Najhoršie dopadla sudánska metropola Chartúm. Všeobecne zlú kvalitu života podľa rebríčka ponúkajú africké a niektoré blízkovýchodné metropoly, ako napríklad predposledný Bagdad.

Po rokoch stagnácie sa na výslnie opäť dostávajú nočné vlaky. Napriek veľkej romantike a pocitu dobrodružstva európski železniční dopravcovia mnohé nočné lôžkové spoje rušili. Karta sa obrátila a môže za to enviromentálne povedomie cestujúcich.  S rastúcim dopytom po nízko-emisnom cestovaní sa niektoré krajiny snažia o návrat nočných vlakov. Tak napríklad minulý pondelok po deviatich rokoch obnovili priamy nočný lôžkový vlak z Berlína do Paríža - bola to veľká sláva. Zúčastnili sa jej aj vládni ministri všetkých krajín, ktoré linku prevádzkujú – teda Nemecka, Rakúska, Francúzska a Belgicka.  Aj keď ide o priamu linku, vo Frankfurte nad Mohanom železničiari odpoja časť vlaku, ktorá bude pokračovať do Bruselu. Cesta lôžkovým vlakom z Berlína do Paríža trvá 10 hodín a bude jazdiť tri dni v týždni. Od októbra 2024 dokonca každý deň.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame