Budú v Litve voliť 16 roční tínedžeri?

Budú v Litve voliť 16 roční tínedžeri?

Zákaz používania mobilných telefónov na základných školách nie je módnou vlnou, dokonca o ňom vážne uvažujú aj dva veľké španielske regióny. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP - 23.12.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Katalánska vláda chce na základných školách úplne zakázať mobilné telefóny. O podobnom kroku sa v Španielsku vedie širšia debata a zákaz by tak mohli vydať aj ďalšie regióny. Z návrhu katalánskej ministerky školstva vyplýva, že na základných školách, ktoré navštevujú deti od šesť do dvanásť rokov, bude používanie mobilov zakázané úplne. Stredné školy si podmienky používania mobilov upravia podľa vlastného uváženia. O zákaze alebo obmedzení používania mobilného telefónu uvažuje aj ústredná vláda v Madride, ktorá chce v novom roku prerokovať túto problematiku s jednotlivými regiónmi. Nie len učitelia ale aj rodičia vyjadrujú čoraz väčšie znepokojenie nad používaním mobilných telefónov na školách, najmä počas vyučovania.  


Medený kohút z veže katedrály Notre-Dame je už na svojom pôvodnom mieste. Dostal požehnanie od parížskeho arcibiskupa a do otvoru v jeho hrudi umiestnili aj posvätné relikvie. Nie je náhoda, že kohút dostal podobu bájneho vtáka Fénixa. Pôvodného, medeného kohúta objavili v troskách veže po ničivom požiari chrámu, ktorý vypukol v apríli roku 2019.
Horúčava síce medeného kohúta pokrivila ale nezničila, ostal celý. Podľa architekta rekonštrukcie chrámu Phillippa Villeneuva je symbolom toho, že nič nie je úplne stratené a kohút je lúčom svetla zničenej katedrály. Vytvoril návrh nového kohúta, ktorý dostal podobu Fénixa s ligotavým perím a plameňmi. Pôvodného kohúta vystavia v novom múzeu v Hôtel-Dieu* /Otel Dju/.
Čo je však dôležitejšie, katedrála Notre Dame dostane okrem nového strešného kohúta aj nový, špeciálne navrhnutý  odparovací systém pod strechou, ktorý má zabrániť  akémukoľvek vypuknutiu požiaru.

V Litve sa intenzívne diskutuje o možnom znížení vekovej hranice voličov v komunálnych voľbách z 18 na 16 rokov. Podľa rozsiahleho prieskumu, ktorý si nechal vypracovať Litovský národný rozhlas a televízia, až sedem z desiatich obyvateľov Litvy si však nemyslí, že by mali mať 16 roční tínedžeri  právo voliť.
Proti je 70% obyvateľov, za zníženie vekovej hranice účasti na komunálnych voľbách bolo 22 % ľudí a 8% na to nemá názor alebo sa nevyjadrilo. Čím mladší respondenti sa v prieskume vyjadrovali, tým bola ich podpora zníženia vekovej hranice väčšia. Najväčšia, 32%-tná podpora bola vo vekovej kategórii 18 až 29 rokov. Rovnako ústretovejší boli obyvatelia menších miest a dedín. Naopak, obyvatelia veľkých miest boli v tejto otázke mimoriadne skeptickí. Občania Litvy  sa môžu zúčastniť miestnych, európskych a celoštátnych volieb tak ako u nás, od 18 rokov.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame