Gang vykrádačov kufrov na Tenerife

Gang vykrádačov kufrov na Tenerife

K sprístupneným vilám Tugendhat a Löw-Beer pribudla tretia. V Brne si budeme môcť pozrieť aj vilu architekta a staviteľa Jozefa Arnolda. Pozýva Rado Tomeš:

EUROSKOP - 25.12.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred pár dňami slávnostne otvorili v Brne Arnoldovu vilu. Je to štvorposchodová vila s vežičkou, ktorá sa nachádza na brnianskych Čiernych poliach a verejnosť ju bude môcť navštíviť od polovice januára.  Vzniknú tam dve stále expozície – prvá  bude mapovať históriu tamojších Židov, druhá expozícia s názvom Genius Loci bude venovaná architektovi a staviteľovi vily Jozefovi Arnoldovi, dejinám budovy a jej stavebnému vývoju. Vo vile, ktorú múzeum plánuje otvárať pravdepodobne od stredy do nedele, budú mať návštevníci možnosť  prejsť si prehliadkové trasy samostatne alebo so sprievodcom. Dom stojí v tesnom susedstve ďalších slávnych brnianskych sprístupnených víl Tugendhat a Löw-Beer. Arnoldova vila je však staršia, postavili ju v šesťdesiatych rokoch devätnásteho storočia.

Švédske mesto Kungälv usporiadalo vianočný koncert miestnych školákov a nazvalo ho Jul och Kul, čo vo švédčine znamená Vianoce a radosť. Radnicu však veľmi prekvapilo, keď sa všetky lístky bleskovo vypredali behom pár hodín a rodičia účinkujúcich sa sťažovali, že vstupenky sú nedostupné. Napokon sa všetko vysvetlilo: väčšinu vstupeniek skúpili fanúšikovia populárneho  francúzskeho repera, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Jul. Nedorozumenie zrejme spôsobila umelá inteligencia, ktorá spojila slovo „Jul“ s hudobným obsahom a usúdila, že vo švédskom meste ide o koncert slávneho hudobníka z Marseille. Reperovi priaznivci tak  bezhlavo začali nakupovať vstupenky,   dokonca ich neprekvapil ani čas koncertu -  o pol dvanástej dopoludnia – a jeho cena - len 5 eur! Radnica rozoslala e-maily všetkým, ktorí si už lístok kúpili a ponúkla im vrátenie peňazí. Školskú besiedku napokon navštívilo 350 ľudí.

Španielska polícia rozbila gang vykrádačov kufrov na ostrove Tenerife. Zadržala 14 zamestnancov letiska, ktorí organizovane vykrádali batožinu cestujúcich. Pri domových prehliadkach sa našli  cennosti, ktorých celkovú hodnotu vyčíslili na takmer dva milióny eur. Skupina sa podľa polície dostávala do batožiny potom, čo ich cestujúci podali na odbavenie a kufre mali zamieriť k lietadlu. V priestore, kde ich medzitým skladujú a triedia zamestnanci kufre otvárali, vyberali cenné veci a až potom posielali do lietadla. Južné letisko na Tenerife patrí medzi najvyťaženejšie terminály Španielska; ročne odbaví vyše desať miliónov pasažierov.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame