Recepčného vyhodili kvôli 40 centom

Recepčného vyhodili kvôli 40 centom

V Spojenom kráľovstve tesne pred Vianocami vydražili jeden z najstarších umelých vianočných stromčekov v krajine. Pokračuje Rado Tomeš:

Euroskop 30.12.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


História jedného z najstarších umelých vianočných stromčekov siaha do roku 1920. V tom čase si ho zaobstarala rodina vtedy 8 ročnej Dorothy Grantovej. Tá ho potom na Vianoce zdobila rok čo rok až do svojej smrti – pani Dorothy zomrela  v 101 rokoch. Stromček prevzala jej dcéra Shirley, ktorá sa rozhodla rodinnú vianočnú dekoráciu tento rok predať v aukcii. Umelý stromček meria niečo cez 75 centimetrov a z jeho kmeňa vytŕča 25 skromných vetvičiek. Na nich je upevnených 12 červených bobuliek a šesť malých stojančekov na sviečky. Celý stromček stojí na červenom podstavci v tvare kocky. Je naozaj veľmi jednoduchý, pôsobí až otrhane a označujú ho za najskromnejší stromček na svete. Vyzerá to tak, že aj napriek žalostnému vzhľadu bude vianočný stromček opäť niekomu prinášať radosť. Vydražili ho totiž za nečakane vysokú sumu. Nový majiteľ zaň zaplatil takmer 3 500 libier.

16-ročný starosta alebo starostka? Prečo nie?  Na Malte to bude už onedlho realita.  Zmenu volebného zákona tam pred pár dňami schválil parlament a Malta sa tak stala prvou krajinou Európskej únie, kde bude možné na čelo samosprávy postaviť tínedžera či tínedžerku. Podľa maltských zákonov sa môžu v komunálnych voľbách stať primátormi a starostami kandidáti víťaznej strany s najvyšším počtom preferenčných hlasov. To však doteraz neplatilo pre osoby mladšie ako 18 rokov, hoci na Malte už niekoľko rokov môžu kandidovať aj voliť občania starší ako 16 rokov.  Aj keď tínedžeri teda mohli byť na kandidátke do samospráv  nemohli vykonávať verejnú funkciu ak nemali 18 rokov. Po novom je to tak, že ak si ľudia zvolia 16 ročnú starostku funkcie sa ujme.  Parlament novelu zákona prijal aj napriek veľkým obavám či je 16 ročný politik dostatočne zrelý. Čo sa týka veľkých, parlamentných volieb k urnám na Malte síce chodia už 16 roční voliči, takí mladí však nemôžu kandidovať. Poslancom či poslankyňou ostrovného štátu sa môžu stať ľudia od 18 rokov. 

V nemeckom Duisburgu sa konal súdny spor, na ktorý tak skoro nezabudnú. V hre bolo 40 centov! Recepčný mládežníckej ubytovne dostal okamžitú výpoveď potom, ako ho prichytili, že si dobíja svoj súkromný mobil hoci to vnútorný poriadok ubytovne zakazuje. 27 ročný zamestnanec sa bránil tým, že sa mu náhle vybila batéria a dobíjal si ju 20 minút, čím spôsobil spoločnosti škodu 40 centov. Ďalej argumentoval, že zamestnanci si bežne takto dobíjajú svoje mobily a tablety. Zamestnávateľ sa bránil tým, že mladík to urobil desaťkrát a definitívne tak stratil jeho dôveru. Súd napokon rozhodol v prospech mladíka, pretože vnútorný poriadok ubytovne hovoril len o zákazoch nabíjania si mobilov pre hostí ubytovne. Podľa súdu stačilo len napomenutie a nie hneď výpoveď. Mladému recepčnému súd priklepol odškodné 8 tisíc eur a bývalý zamestnávateľ mu musí napísať kladný pracovný posudok.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame