Angličanka si každý deň pripravuje štedrovečerné menu

Angličanka si každý deň pripravuje štedrovečerné menu

Viete si predstaviť, že by ste deň čo deň jedli štedrovečernú večeru? Vypočujte si Rada Tomeša:

Euroskop 1.1.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


68 ročná Jayne Winteringhamová z anglického Bristolu jedáva už 23 rokov každý večer tradičnú britskú, vianočnú večeru – pečeného moriaka so zeleninou a tmavou omáčkou. Aj keď ich zjedla už vyše osem tisíc, vôbec nemá v pláne so svojimi zvykmi prestať. Moriaka pečie aj v lete, či je piatok či sviatok, za každého počasia. Vianočnú večeru si dáva aj v reštauráciách alebo si objedná menu, ktoré sa k nej najviac priblíži.   Pani Jayne niekedy vymení moriaka za kura, inak sa takmer nič nemení. Menu si obohatí pečienkou a pudingom, prípadne tradičným jedlom bubble and squeak, ktoré sa pripravuje z varených zemiakov, kapusty alebo kelu. Matka štyroch detí dokáže svoje vianočné menu pripraviť za 40 minút. Podľa Jayne jej vianočná večera prináša pokoj a radosť, pretože je spojená s krásnym obdobím rodinnej pohody a súdržnosti.

Ukradnutý artefakt zo starovekých  Pompejí visel takmer 50 rokov nad schodiskom v rodinnom dome v Belgicku.  V roku 1975 si jeden z majiteľov domu, Rafael De Temmerman, priviezol z výletu v Pompejach suvenír. Boli to kamenné  dosky, ktoré si kúpil od pouličného predavača. Vyobrazené na nich boli scény zo života v meste.  Nedávno sa pán De Temmerman rozhodol presťahovať sa kvôli pokročilému veku. A tak si pre istotu zavolal odborníkov, aby skontrolovali, či má suvenír nejakú hodnotu. Dielo si prišli pozrieť kunsthistorici z múze v Tongerene, ktoré sa zameriava na galskú a rímsku históriu. Na druhý deň už spisovali policajti protokol. Zistilo sa totiž, že veľmi pravdepodobne ide o vzácny originál, ktorý z Talianska zmizol práve v roku 1975. Jeho pravosť ešte overia experti ale ak sa vek a pôvod pamiatky potvrdia, rodinu pravdepodobne čaká finančná odmena za to, ako vzorne sa o artefakt dlhé roky starala.

Lotyšsko tento rok poslalo na Ukrajinu 270 áut, ktoré zabavilo opitým vodičom. Hodnota áut sa blíži k miliónu eur. Vozidlo je v Lotyšsku možné zabaviť v prípade, že vodičov pristihnú s viac ako jeden a  pol promile alkoholu v krvi. Parlament operatívne prijal zákon o podpore ukrajinských civilistov podľa ktorého sa  môžu vozidlá zabavené vodičom pod vplyvom alkoholu posielať na Ukrajinu. Aktuálne sa vybavujú doklady pre ďalších 34 odobratých áut, ktoré poputujú do vojnou ničenej Ukrajiny. Krajina sa už 22 mesiacov bráni ruskej invázii a na osobné autá sú Ukrajinci často odkázaní napríklad pri úteku z konfliktných oblastí.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame