Havajskú pizzu s ananásom vzal na milosť uznávaný taliansky šéfkuchár

Havajskú pizzu s ananásom vzal na milosť uznávaný taliansky šéfkuchár

Neapol žije azda najväčším pizzovým škandálom, ktorý kedy mesto zažilo. V hlavnej úlohe je vychýrený taliansky pekár a pizza s ananásom. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP - 06.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako „vlastizradcu“ vníma väčšina Neapolčanov  renomovaného pekára pizze Gina Sorbilla, ktorý uverejnil pred koncom roka na sociálnej sieti video, na ktorom ospevuje tzv. havajskú pizzu, čiže tú s ananásom.  Známy pekár  nie len že havajskú pizzu chválil, on dokonca všetkých skeptikov pozval do svojej reštaurácie, aby ju ochutnali. Explózia negatívnych komentárov vybuchla len niekoľko minút po uverejnení videa. Šéfkuchár vzal kritiku s nadhľadom a len Talianom odkázal aby neboli k netradičným verziám klasickej pizze zbytočne predpojatí. K natočeniu videa ho inšpiroval Zväzu farmárov a výrobcov potravín, ktorý otvára reštaurácie s údajne najnechutnejšími variantami pízz na svete.

Chystáte sa v lete do Chorvátska? Potom si preštudujete stránky miestnych samospráv. Do platnosti vstúpil nový Zákon o cestovnom ruchu. Po novom môžu obce a mestá obmedzovať možnosti  ubytovania na súkromí. Zákon im teda umožní regulovať krátkodobé prenajímanie súkromných objektov. Priveľká ponuka apartmánov na prenájom lákala množstvo turistov a vytvárala obrovský tlak na miestnu infraštruktúru a   domáci Chorváti sú z davov návštevníkov unavení. Samosprávy budú po novom môcť regulovať aj počet barov a reštaurácií.  
 
Je to zima ako vo švédskom filme. Tento týždeň zaznamenali na severe Švédska najnižšiu teplotu za posledných 25 rokov. Teplotný rekord padol pri dedinke Kvikkjokk vo švédskej časti Laponska, kde namerali mínus 43,6 stupňa Celzia. Doterajší rekord držala dedina Karesuando pri fínskych hraniciach.  27-meho januára 1999 tam namerali  49 stupňov Celzia pod nulou.  Napriek tomu, že vo Švédsku sú na tuhú zimu zvyknutí  kruté mrazy vyradili z prevádzky vlaky. Navyše v stredných a južných častiach Švédska udrela snehová kalamita.  Mrazivo je aj v susednom Fínsku  - tam namerali rekordne nízku teplotu tejto zimy, mínus 37   stupňov Celzia,  v severozápadnom meste Ylivieska.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame