Aj napriek obmedzeniam turisti naďalej valcujú Taliansko

Aj napriek obmedzeniam turisti naďalej valcujú Taliansko

Minulú nedeľu zažili Dáni poriadne prekvapenie. Pripravila im ho kráľovná Margaréta II. a povie nám o ňom Rado Tomeš: 

EUROSKOP - 07.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Takto pred týždňom, v nedeľu večer,  vo svojom novoročnom prejave ohlásila dánska kráľovná Margaréta II. svoju abdikáciu. Rozhodnutie to bolo nečakané,   trónu odstúpi v polovici januára presne po 52 rokoch svojho panovania. Svoj krok zdôvodnila zdravotným stavom. Minulý rok totiž absolvovala operáciu chrbtice, z ktorej sa síce zotavila, no prinútila ju hlbšie sa nad sebou zamyslieť. Margaréta II. je aktuálne najdlhšie vládnucou panovníčkou v Európe. Korunovali ju v januári 1972 po smrti jej otca Frederika 9-ho a bola len druhou ženou na dánskom tróne. Novým dánskym kráľom sa stane jej najstarší syn Frederik, ktorý má 55 rokov, je absolventom politických vied a držiteľom viacerých armádnych hodností. 
 
Minulý rok bola návštevnosť turistov v Taliansku rekordná a prekonala aj čísla spred pandémie. Počet prenocovaní v ubytovacích zariadeniach sa vlani vyšplhal na 445 milióna čo je nárast o 8 percent. Zaujímavý je aj pomer domácich a zahraničných turistov. Počet zahraničných turistov sa medziročne zvýšil o 14%, domácich len o 3%. Turistický ruch tak zostáva i naďalej hnacou silou talianskej ekonomiky a to aj napriek opatreniam, ktoré majú zabrániť príliš veľkému davu návštevníkov, s ktorým si v Taliansku  dlhodobo nevedia dať rady. 

Psy na predvádzacom móle v Budapešti zatienili modelky. Aspoň na jeden večer. Netradičná módna prehliadka mala jediný cieľ: nájsť domovy pre opustené psíky a vyzbierať čo najviac peňazí pre útulky. Organizátori netradičnej módnej šou sa takto snažili zvýšiť povedomie o zodpovednom správaní sa ľudí voči domácim miláčikom. Všetky psy z módnej prehliadky našli rýchlo adoptívnych majiteľov.  Do nových domovov  sa však môžu presťahovať až teraz po Vianociach keď absolvovali veterinárne vyšetrenia a karanténu.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame