Myš z Walesu valcuje internet

Myš z Walesu valcuje internet

Ľudia, ktorí žijú na pobreží Španielska sú zvyknutí na to, že more občas vyplaví aj nezvyčajné veci. Záplava plastových peliet však bola aj pre nich novinkou. Viac povie Rado Tomeš:

EUROSKOP - 13.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na severozápadné pobrežie Španielska vyplavilo milióny miniatúrnych plastových peliet, ktoré sa zrejme dostali do mora zo strateného prepravného kontajnera. Ten spadol do mora ešte v decembri pri pobreží susedného Portugalska. Plastové pelety tohto druhu sa používajú na výrobu rôznych predmetov každodennej potreby od fliaš až po nákupné tašky. Piesočnaté pláže v Galícii teraz čistia stovky dobrovoľníkov so sitami a lopatami a majú sa čo obracať – priemer jednej pelety dosahuje len 5 milimetrov.

Hitom sociálnych sietí je video, na ktorom myš upratuje kôlňu. Skrytú kameru nainštaloval Rodney Holbrok z Walesu, ktorý nevedel prísť na to, kto mu upratuje na pracovnom stole. Najprv nachádzal časť potravy pre vtáky v starých topánkach. Potom sa začali presuny na stole. Myš na kamere zbiera štipce na bielizeň, štuple ale aj predmety väčšie ako ona a ukladá ich do misky. Podobná udalosť sa odohrala v roku 2019 v Bristole, keď si muž menom Steve McKears myslel, že „sa zbláznil“ potom, čo sa v jeho krabici s krmivom pre vtáky neustále objavovali skrutky a kovové veci. Až nastražená kamera odhalila myš, ktorá do nádoby usilovne ukladala rôzne kovové predmety.

Ostravská ZOO zverejnila v týchto dňoch zábery päťmesačného, kriticky ohrozeného hornoguinejského šimpanza, ktorý sa už batolí a má sa k svetu. Pre jeho matku, 16- ročnú samicu je to prvý potomok. Šimpanzy nemajú starostlivosť o mláďatá vrodenú, nebolo teda isté či sa mláďa podarí prirodzene odchovať. Všetko je v poriadku, mláďa je dojčené a pomaly si už zvyká na ovocnú šťavu. Ostravská skupina hornoguinejských šimpanzov má 9 členov a je to už druhé mláďa, ktoré sa tam podarilo odchovať. Ostravská ZOO zastrešuje európsky program pre šimpanza. Vedie plemennú knihu, vydáva odporúčania na presuny zvierat a poskytuje poradenstvo pre všetkých chovateľov tohto druhu v Európe.

Autorka: B. Štubňová; Číta: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/Alexas_Fotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame