Vo francúzskej dedine zakázali štekot psov

Vo francúzskej dedine zakázali štekot psov

Tento týždeň vydala Britská kráľovská pošta sériu známok dievčenskej skupine Spice Girls. Rozhodla sa tak osláviť 30 výročie už neexistujúcej skupiny. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP 14.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Séria obsahuje 10 známok a sú na nich fotografie Spice Girls z udeľovania Brit Awards za rok 1997 a zo záverečného ceremoniálu olympijských hier v Londýne v roku 2012. Na známkach ďalšej série sú portréty jednotlivých členiek skupiny. Dámy sa dostali do dobrej spoločnosti, Britská kráľovská pošta doteraz vydala známky len piatim hudobným skupinám, ktoré toho boli hodné. Prví boli The Beatles v roku 2007, potom Pink Floyd, Queen, The Rolling Stones a teraz Spice Girls.

Starosta francúzskej dedinky Poses  sa pustil do boja s veternými mlynmi, keď vydal vyhlášku, v ktorej zakazuje štekot psov. Svoje rozhodnutie odôvodnil čoraz častejšími sťažnosťami obyvateľov, ktorým prekáža, že niektoré psy u susedov sú príliš hlučné alebo štekajú príliš dlho. Nech to znie akokoľvek bizarne, v obci s 1200 obyvateľmi si nevedia rady so psami, ktoré štekajú 15 až 20 hodín denne. Vyhláška stanovuje, že majitelia akýchkoľvek zvierat sú povinní „dňom aj nocou prijať všetky vhodné opatrenia na zachovanie pokoja v susedstve“. Za porušenie vyhlášky sa budú udeľovať pokuty.

Grécka polícia zatkla tento týždeň štyroch členov zločineckého gangu obvineného z predaja falošných umeleckých diel a archeologických artefaktov. Pri raziách v ich domoch sa našli sfalšované maľby od svetoznámych umelcov Reného Magritta a Henriho Matissa, ale tiež niekoľko falzifikátov Picassa a jedného obrazu Pollocka. Zatknutie vyzeralo ako zo špionážneho filmu. Policajti nastražili falošného kupca, ktorý sa falšovateľom predstavil ako zberateľ umeleckých diel. Vyšetrovatelia pri razii zadržali aj množstvo pravých antických starožitností, ktoré odovzdali gréckemu ministerstvu kultúry na ďalšie skúmanie.
 

Autorka: B. Štubňová; Číta: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/fotoreinartz

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame