Do Benátok už len s 5 eurovou vstupenkou

Do Benátok už len s  5 eurovou vstupenkou

Filozof Karl Marx, autor Komunistického manifestu, sa pravdepodobne obracia vo svojom londýnskom hrobe z bezbrehého kapitalizmu, ku ktorému sa uchýlil cintorín, kde je pochovaný. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na londýnskom cintoríne Highland sú pochované známe osobnosti. Napríklad spisovatelia Douglas Adams a George Eliot, fyzik Michael Faraday alebo spevák George Michael. Ide teda o veľmi populárny cintorín, ktorý často navštevujú turisti. Našiel tam miesto posledného odpočinku aj nemecký filozof Karl Marx, ktorý bol strojcom teórie o komunistickej beztriednej spoločnosti, v ktorej neexistuje súkromné vlastníctvo. Paradoxne práve predaj hrobových miest na cintoríne kde je Marx pochovaný je ukážkou čistej esencie kapitalizmu. Miesto pre urnu bude na cintoríne Highland stáť 5 tisíc libier a klasický hrob najmenej 25 tisíc. Bežná cena  za urnu sa pritom v Londýne pohybuje  okolo 1500 libier a za hrobové miesto 4 a pol tisíca libier.


Žiaci v stovke štátnych škôl vo Francúzsku začnú tento rok nosiť jednotné oblečenie. Do projektu sa školy zapojili dobrovoľne a chcú tak prispieť k odstráneniu sociálnych rozdielov. Ak sa projekt osvedčí tak sa od roku 2026 rozšíri na všetky školy. Iniciatívu podporila aj francúzska prvá dáma, bývalá učiteľka literatúry a latinčiny Brigitte Macronová. Podľa nej vďaka školským uniformám študenti ušetria čas aj peniaze, ktoré by za iných okolností minuli na nákup značkového oblečenia. Až do 60. rokov minulého storočia boli uniformy na francúzskych školách bežným javom — mali zabrániť tomu, aby sa žiaci zašpinili atramentom z pier. Po zavedení guľôčkového pera sa však uniformy zo škôl vytratili.


Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov. Ide o súčasť snahy obmedziť negatívne následky masového turizmu v talianskom meste. Počas najrušnejších dní medzi 25. aprílom a 14. júlom si musia návštevníci na vstup do centra mesta kúpiť 5 eurový lístok. Vstupenky budú musieť mať zo začiatku návštevníci medzi 15. aprílom a 5. májom a potom počas deviatich po sebe nasledujúcich víkendov v máji, júni a júli. Obyvatelia Benátok ako aj tí, ktorí sa v meste narodili, majú výnimku a na vstup do mesta im stačí občiansky preukaz. V roku 2022 v historickom centre Benátok podľa oficiálnych údajov prenocovalo na jednu noc približne 3  milióny turistov.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto. CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame