Bologna znížila maximálnu povolenú rýchlosť

Bologna znížila maximálnu povolenú rýchlosť

Grécko začalo boj s úbytkom obyvateľstva.  Ide na to klasicky  - od apríla zvyšuje jednorazový príspevok na deti.  Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 28.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Za posledných 10 rokov sa v Grécku znížil počet obyvateľov o 3 a pol percenta.  Vláda sa preto rozhodla od apríla motivovať rodičov zvýšením jednorazového príspevku na deti z aktuálnych 2 000 na 2 400 eur. Rodiny s dvomi deťmi dostanú až 3 500 eur na dieťa. Či to pomôže je otázne, týka sa to približne 300 tisíc rodín a grécku kasu to vyjde nasledujúce dva roky na 90 miliónov eur. Nie len že prirodzené ubúda počet Grékov ale približne 450-tisíc mladých obyvateľov ich počas hospodárskej krízy emigrovalo. 

Bologna sa stala prvým veľkým talianskym mestom, ktoré zaviedlo rýchlostný limit pre autá 30 km/h. Vedenie mesta pristúpilo k tomuto kroku v snahe znížiť na cestách nehodovosť, znečistenie ovzdušia a hluk. Pokuty začínajú pri prekročenej rýchlosti 36 km za hodinu. Radnica sa inšpirovala inými európskymi mestami ako napríklad Brusel, Paríž či  Grazu. Viac ako polovica ciest v Londýne má povolenú rýchlosť 20 míľ za hodinu, čo zodpovedá 32-om kilometrom za hodinu. Na vedenie mesta sa okamžite zosypali protesty, ľudia sa sťažujú, že nestíhajú prísť na čas do práce, ulice sú vraj po spomalení premávky plné áut a mesto paralyzovali rozsiahle zápchy. Radnica však dúfa, že motoristi si na zmenu čoskoro zvyknú. 

Už sme vás v Euroskope informovali o tom, že v pražskej ZOO sa začiatkom januára narodilo po takmer ôsmich rokoch mláďa kriticky ohrozenej nížinnej gorily. Na základe špeciálneho krvného testu sa teraz potvrdilo, že ide o samičku. Zisťovanie pohlavia sa začalo izolovaním DNA z placenty a pupočníka, veterinári potom ďalšími postupmi zisťovali prítomnosť génu, ktorý sa nachádza iba u samcov. Meno vyberie verejnosť zo zoznamu  desiatich návrhov, ktoré vymyslia deti z oblasti rezervácie Dja v stredoafrickom Kamerune, ktorá je domovom gorily nížinnej.  Hlasovať sa dá na webovej stránke pražskej ZOO a meno malej, gorilej samičky zverejnia 10. februára.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame