V talianskom Bolzane bojujú so psími hovienkami vedou

V talianskom Bolzane bojujú so psími hovienkami vedou

Problém s obyvateľmi, ktorí nevedia upratať po svojich psoch vyriešili v Taliansku pomocou testov DNA. O inšpiratívnom príklade nám povie viac Rado Tomeš:

EUROSKOP 27.01.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Severotalianska provincia Bolzano sa pustila do boja s majiteľmi psov, ktorí po svojich miláčikoch neodpratávajú exkrementy na verejných priestranstvách. Samospráva na to ide s pomocou vedy. Od 1-ho januára začala pre majiteľov psov platiť povinnosť odobrať a odovzdať DNA štvornohého miláčika do databázy. Majitelia psov musia do konca marca so svojimi psami podstúpiť odber slín. Takto budú policajti vedieť, kto po svojom psovi neodpratáva. Regionálne úrady majú nahlásených približne 42 tisíc psov, odber doteraz absolvovala len tretina z nich. Pokuta za neodpratávanie exkrementov po svojom psovi je v Bolzáne v rozpätí od 300 do tisíc eur.

Kuriérska spoločnosť, ktorá v Spojnom kráľovstve doručuje balíky, musela vypnúť svojich chatovacích robotov v zákazníckom servise. Postaral sa o to  nahnevaný zákazník Ashley Beauchamp, keď sa nevedel v rozhovore s chatbotom dopátrať po informácií i svojej zásielke.
Nahneval sa na celú kuriérsku spoločnosť a robota požiadal, aby napísal báseň o svojich zlých službách. Potom ho požiadal aby na spoločnosť nadával a vyhlásil, že táto doručovacia služba je najhoršia na svete. Umelá inteligencia želania zákazníka splnila a zákazník zverejnil ich konverzáciu na sociálnej sieti. Za týždeň malo video viac ako milión vzhliadnutí. Firma po niekoľkých rokoch úspešného používania umelej  inteligencie stiahla roboty zo zákazníckeho servisu a momentálne celú službu aktualizuje.

Bavorská obec Kirchseeon neďaleko Mníchova si kúpila obyčajný radar na meranie rýchlosti prechádzajúcich áut. Obec dlhodobo zápasila s nedisciplinovanými vodičmi a keď nepomáhali ani policajné mobilné radary tak sa rozhodla zainvestovať do vlastného zariadenia. Obec za radar zaplatila 100 tisíc eur, pred Vianocami ho umiestnila na výjazde z obce, aby jeho kamera dokumentovala dopravných hriešnikov, ktorí prekračujú obligátnu päťdesiatku. Do Silvestra si „cvakla“ viac ako 3 tisíc 100 krát  čo pri pokutách, ktoré začínajú na 30 eurách, stačilo na pokrytie vstupných nákladov.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame