Španielsko pravdepodobne zakáže mobily na školách

Španielsko pravdepodobne zakáže mobily na školách

Kým doteraz zakazovali a obmedzovali používanie mobilov na školách v Španielsku len jednotlivé regióny, najnovšie sa pridáva aj Španielska vláda. Prehľad má Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Poradný orgán španielskej vlády tento týždeň jednohlasne schválil, že telefóny by deti vôbec nemali nosiť do škôlky a do tried na prvom stupni základnej školy. Žiaci druhého stupňa by ich mali mať až na výnimky vypnuté. Následne o tom rokovala vláda so zástupcami autonómnych oblastí.
Väčšina španielskych autonómnych regiónov už používanie mobilných telefónov v školách reguluje. Jediný región, ktorý sa rozhodol nechať prípadné obmedzenia na rozhodnutí škôl, je Baskicko. Úplne prvou autonómnou oblasťou, ktorá zaviedla zákaz používania mobilného telefónu v triedach na prvom stupni základnej školy, bola v roku 2014 Kastília-La Manche. Vyzerá to tak, že Španielsko bude čoskoro prvou krajinou v Európe, ktorá zavedie celoplošné obmedzenie mobilov na základných školách.
Poliaci dávajú svojim zvieratám ľudské krstné mená. Katolícka cirkev to však považuje za veľký hriech. Poľský server Onet priniesol správu, podľa ktorej predstavitelia poľskej katolíckej cirkvi varujú veriacich pred pomenovaním svojich zvierat ľudskými menami. Podľa jej zástupcov má každé meno svojho patróna a históriu s konkrétnym významom a pomenovanie zvierat ľudskými menami je porušuje druhé Božie prikázanie, ktoré zakazuje brať Božie meno nadarmo. Okolo tohto vyjadrenia sa rozvírila celospoločenská diskusia, pridali sa aj poľskí jazykovedci, ktorí si kladú otázku, či je vhodné, rozumné a taktné pomenovať zviera podľa kolegyne alebo dieťaťa od susedov. Meno pre zviera by podľa nich nemalo nikoho ponížiť ani uraziť.

Taliansko vrátilo Etiópii jej historicky prvé lietadlo z roku 1935. Do Talianska ho previezli po tom, ako v tomto roku vojská fašistického diktátora Mussoliniho napadli Etiópiu, vtedy známu ako Habeš.
Červený dvojmiestny dolnoplošník bol vyrobený počas vlády posledného etiópskeho cisára Haileho Selassieho v spolupráci s nemeckým inžinierom a cisárskym pilotom Ludwigom Weberom.  Lietadlo bolo pomenované na počesť princeznej Tsehai, dcéry cisára. Svoj prvý let uskutočnilo v decembri v roku 1935, keď Weber letel 50 kilometrov z etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, pričom let trval približne sedem minút.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame