Atypická reštaurácia v Drážďanoch

Atypická reštaurácia v Drážďanoch

Naozaj svojrázne sa vysporiadal majiteľ jednej drážďanskej reštaurácie so stále drahšími potravinami, zvýšenou DPH a nedostatkom personálu. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Daniel Fischer je majiteľ malej útulnej reštaurácie v Drážďanoch,. Nedávno demonštratívne roztrhal jedálny lístok a na sociálnych sieťach odkázal svojim zákazníkom, že budú jesť to, čo dom dá. Hosť tak nikdy vopred nevie, čo dostane na stôl. Môže sa na ponuku opýtať, ale pokojne si to môže vychutnať ako prekvapenie. Reštaurácia ponúka len tri jedlá, mäsové, rybacie a vegetariánske. Čo to vlastne bude sa Daniel rozhodne ráno – podľa toho čo zoženie na trhu. Potom, čo mu odišiel kuchár na štúdiá, rozhodol sa, že bude variť sám, od nového roka sa totiž zvýšila DPH zo siedmych na devätnásť percent. A ako sa reštaurácii darí? Nadpriemerne. Najmä preto, že tam vládne rodinná atmosféra, jedlá sú čerstvé a chutné. 

Aj napriek prísnym nárokom vypúšťa väčšina osobných áut na európskych cestách stále rovnaké množstvo CO2 ako pred 12 rokmi, uvádza najnovší audit Európskeho dvora audítorov. Európskej únii sa za posledných 30 rokov podarilo znížiť emisie skleníkových plynov v mnohých oblastiach, emisie CO2 v doprave však stále rastú. V roku 2021 sa na celkových emisiách skleníkových plynov EÚ oblasť dopravy podieľala 23 percentami. Viac ako polovica týchto emisií pritom pripadala na osobné autá. Podľa správy zostali v poslednom desaťročí emisie pri diesloch bez zmeny a pri benzínových autách klesli len o 4,6 %.  Technologický pokrok, pokiaľ ide o účinnosť motora, sa síce na znižovaní emisií áut prejavuje, valcuje ho však vyššou hmotnosťou , ktorá v priemere narástla približne o 10%. Týka sa to aj vyššej výkonnosti motorov, v priemere vzrástla o 25%.

Poriadnu dávku sebavedomia a drzosti ukázala žiačka jednej zo základných škôl v rakúskom Salzburgu. Nepáčilo sa jej, že minulý rok prepadla z matematiky a tak školu s pomocou právnika zažalovala. Kauzou sa tento týždeň zaoberal rakúsky Spolkový správny súd. Žiačka argumentovala tým, že známka nezodpovedá jej skutočným vedomostiam a že opravný termín nebol korektný. Ako však postupne vyplávalo na povrch, vedenie školy jej dalo termín navyše, v ktorom síce urobila písomnú časť na štvorku ale ústna jej vôbec nevyšla. Zaujímavé bolo aj to, že dievčina už raz z matematiky prepadla. Podľa súdu bolo hodnotenie žiačky správne a v jej neprospech zahral aj fakt, že na opravný termín meškala 30 minút.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame