V Anglicku vydražili takmer 300 ročný citrón

V Anglicku vydražili takmer 300 ročný citrón

Stovky ľudí čakali v jednom nemeckom kostole na jeden jediný zvuk. Chceli byť pri tom, ako sa zmení akord najpomalšej skladby na svete. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V kostole St. Buchardi v nemeckom Halberstadte sa v pondelok zhromaždili davy ľudí.  Chceli byť svedkami výmeny akordu  v najdlhšej a najpomalšej skladbe, ktorá existuje. Zložil ju avantgardný skladateľ John Cage v roku 1987 a dielo pomenoval „As Slow as Possible“.  Cage-ova skladba sa v Nemecku hrá  nepretržite od roku 2001 na špeciálne postavenom organe. Doznieť má až v roku 2640. Od svojho uvedenia sa skladba dočkala už šestnástich akordických zmien. A tento týždeň pridali  do organu v kostole St. Buchardi ďalšiu píšťalu, aby zaznel nový tón. Pri tejto príležitosti si desiatky ľudí zarezervovali v kostole vstupenky už pred niekoľkými rokmi. Ďalší akord zaznie 5. augusta 2026.

Vo Švédsku, vo vedeckom Karolinskom inštitúte, rátajú škody vo výške stoviek miliónov eur. Hlavy v smútku majú najmä vedci z viacerých ústavov, ktorí mali v inštitúte uložené vzorky z výskumu leukémie za posledných 30 rokov. Nenávratnú škodu spôsobila porucha chladiaceho zariadenia ešte počas vianočných sviatkov. Vzorky boli uskladnené v nádobkách chladených tekutým dusíkom pri teplote mínus 190 stupňov Celzia. Počas Vianoc sa však zásobovanie kryoboxov prerušilo, vzorky tak neboli dostatočne chladené a zničili sa. Celý prípad vyšetruje polícia. Karolínsky inštitút patrí medzi najprestížnejšie výskumné strediská na svete.  Vyhlasuje Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo.

Koľko by ste zaplatili za starý, zošúverený citrón? Britská aukčná sieň Brettells Auctioneers mala pôvodne dražiť historickú komodu z 19. storočia. Zdedila ju rodina po nebohom strýkovi a keď ju prišiel odfotiť fotograf, našiel v jednej zo zásuviek veľmi starý citrón - má presne 284 rokov! A ako to vieme?: na kôre citróna bol nápis  „Od pána Franchiniho 4. novembra 1739 slečne Baxterovej,“. V aukčnej sieni tak navrhli predať aj staručký citrón, čo sa napokon ukázalo ako výborný nápad. V aukcii zaň totiž jeden zo záujemcov zaplatil 1700 eur pričom o pôvodnú starožitnú komodu bol len malý záujem. Predali ju asi za dvesto eur.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame