Najdrahší liek na svete dorazil do Írska

Najdrahší liek na svete dorazil do Írska

Čakanie u zubára môže narásť do hodinových rozmerov. Pred jednou z bristolských zubných ambulancií sa vytvoril rad dlhý stovky metrov. Rado Tomeš nám teraz prezradí čo také výnimočné tma ponúkali.

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď v štvrti St. Pauls neďaleko centra anglického Bristolu otvorili novú zubnú ordináciu, čelila obrovskému náporu pacientov. Utvorili rad dlhý niekoľko stoviek metrov. Záujem o zubára bol taký veľký, že sa popoludní do celej veci vložili policajti, ktorí ľuďom zakazovali postaviť sa na koniec radu. V štvrti totiž sedem mesiacov nefungovala žiadna štátna zubná ordinácia a obyvatelia tak boli odkázaní len na drahých, súkromných zubárov. Vďaka iniciatíve miestnych sa napokon podarilo do štvrte opäť dostať štátnu ambulanciu a keď konečne otvorila svoje brány, tak ju ľudia doslova obliehali. Témy sa vďačne chytili opoziční labouristi, ktorí nedostatok štátnych zubných ambulancií kritizujú.  


V norimberskom väzení žije momentálne 860 väzňov a jeden kocúr Harlekýn. Ešte pred piatimi rokmi ho tam priniesol jeden zo strážcov, pretože si nerozumel s inými mačkami. Kocúr je teraz miláčikom väzňov aj personálu. V lete vo väzenskom skleníku chytá myši a v zime sa  voľne potuluje po väznici. Navštevuje ženskú aj mužskú časť väznice ale najužitočnejší je v konzultačnej miestnosti pre mladistvých. Podľa riaditeľa väznice reagujú mladí ľudia na Harlekýna veľmi dobre a v jeho prítomnosti sú, počas rozhovoru s psychológom, oveľa uvoľnenejší. 


V Írsku je od februára dostupný najdrahší liek na svete. Libmeldy sa používa na liečbu MLD, vzácneho a život ohrozujúceho metabolického ochorenia detí, ktoré poškodzuje mozog a nervový systém. Pôvodná cena za jednorazovú dávku bola 2 celých 8 milióna eur. Prelom však prišiel po spoločnom vyjednávaní Írska, Belgicka a Holandska, ktorí sa s výrobcom po dlhých rokovaniach dohodli na nižšej cene. Cena liečby by bez zľavy bola približne 10 miliónov eur. Výroba lieku je mimoriadne technologicky náročná. Najprv sa musia odobrať vzorky kmeňových buniek kostnej drene alebo krvi dieťaťa, potom sa vyrobí liek na mieru a podáva sa ako infúzia do žily. V Írsku by mali byť liekom Libmeldy v priebehu piatich rokov ošetrené tri deti.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame