Raritný meteorit z talianskej Kalábrie

Raritný meteorit z talianskej Kalábrie

V Taliansku objavili jeden z najvzácnejších, doteraz objavených meteoritov. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vzácny meteorit našiel zberateľ na vrchole hory v Kalábrii na juhu Talianska. Miniatúrnu guľôčku poslal na univerzitu v Bari a tá potvrdila jej mimozemský pôvod. Výsledok expertov prekvapil. Je to len tretí známy meteorit  s obsahom kvazi-kryštálu čo je pevná látka, ktorá má na rozdiel od bežných kryštálov usporiadanú, ale neopakujúcu sa štruktúru. Okrem toho meteorit z Kalábrie obsahuje aj vzácnu zliatinu hliníka, medi a ďalších prvkov. Mimozemské teleso je uložené v múzeu prírodných vied na univerzite v Bari.

Modelár Richard Plaud, ktorý nedávno stroskotal s pokusom o zápis svojej sedem-metrovej Eiffelovej veže zo zápaliek do Guinnessovej knihy rekordov, sa napokon môže tešiť. Porota zmenila pôvodné zamietavé stanovisko a oznámila, že rekord 47-ročného Francúza oficiálne uznáva. Nadšenec pracoval na svojom modeli osem rokov a spotreboval naň vyše 700 tisíc zápaliek.  Porotcom však prekážalo, že modelár na 7 metrovú Eiffelovku nepoužil zápalky kúpené v supermarkete. Drievka mu totiž dodával priamo výrobca zápaliek bez horľavých hlavičiek.  

Metropola Berlín bude od klimatických aktivistov súdne vymáhať náklady na čistenie Brandenburskej brány. Pýta si približne 140-tisíc eur. Právnici podali žalobu na 13-ich členov skupiny Letzte Generation, ktorí vlani túto pamiatku posprejovali. Aktivisti najskôr oznámili, že sú pripravení škodu  zaplatiť avšak výzvu, aby uhradili prvú splátku vo výške 115-tisíc eur, ignorovali. Členovia Letzte Generation slávnu Brandenburskú bránu počarbali oranžovou farbou vlani v septembri a ich akcia vyvolala veľkú kritiku. Čistenie bolo náročné a skončilo sa iba začiatkom decembra.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame