Vlk samotár prekonal rekordnú trasu naprieč Európou

Vlk samotár prekonal rekordnú trasu naprieč Európou

Politika sa dostáva aj do európskej pesničkovej súťaže Eurovízia a organizátori robia všetko pre to, aby to tak nebolo.  Tak napríklad tento týždeň odmietli do súťaže  zaradiť  izraelskú pieseň s tým, že je príliš politická. Pokračuje Rado Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Eurovíziu tento rok hostí Švédsko. Už v januári viac ako tisíc miestnych hudobníkov podpísalo otvorený list, v ktorom žiadali, aby bol Izrael zo súťaže vylúčený. Ako dôvod uvádzajú, citujem, „brutálnu vojnu v Gaze“. Na ich požiadavku zareagoval na sociálnej sieti izraelský veľvyslanec vo Švédsku Ziv Nevo. Podľa neho „ Presadzovanie bojkotu Izraela podporuje činy Hamasu, udeľuje cenu terorizmu a je nezlučiteľné s hodnotami Eurovízie.“ Koniec citátu. Odkazy a protesty napokon vyriešila Európska vysielacia únia, ktorá vyhodnotila súťažnú pieseň izraelskej speváčky Eden Golanovej October Rain ako príliš politickú, čo odporuje pravidlám súťaže.

Európsky kontinent brázdi mimoriadne húževnatý vlk s dobrou kondíciou. Vedci identifikovali samca, ktorý sa presunul z Nemecka do Katalánska a prekonal tak vyše 1 200 kilometrov! Ide o najväčšiu zdokumentovanú vzdialenosť, akú vlk dravý prešiel. Jeho pohyb zmapovali vďaka záznamom v genetických databázach. Asi pred rokom španielski vedci odobrali vzorky výkalov neznámeho samca vlka v katalánskych Pyrenejach. Vďaka analýze zistili, že jeho genetické informácie majú znaky typické pre vlky, ktoré pochádzajú zo strednej a východnej Európy. A tak začalo pátranie v ďalších európskych databázach. Z Nemecka potom dostali odpoveď, že DNA z Katalánska sa zhoduje so samcom vlka, ktorý sa narodil v roku 2020 v oblasti pri nemeckom meste Nordhorn. O tomto vlkovi tulákovi majú genetické stopy  aj vo Francúzsku kde sa vyskytoval pred dvoma rokmi.

Ak ide o záchranu kultúrnej pamiatky alebo významnej prírodnej lokality tak schvaľovanie novej výstavby je vo Veľkej Británii veľmi náročné.  Ak stojí v ceste svetoznámy Stonehenge, tak sa skomplikujú aj strategicky náročné projekty.  Vrchný súd v Londýne rozhodol, že   výstavba cestného tunela neďaleko Stonehengeu môže pokračovať. Nevyhovel tak skupine aktivistov a archeológov, ktorá tvrdila, že tunel trvalo a nezvratne poškodí prehistorickú lokalitu, ktorá je zapísaná aj v zozname UNESCO. Investor tunela, ktorým je štátna spoločnosť National Highways, naopak oponoval, že výstavbou tunela chce znížiť intenzitu dopravy a skrátiť tak cestu z Londýna do juhozápadného Anglicka.   Londýnsky súd napokon dáva tunelu zelenú s odôvodnením, že vláda presadila praktické, dopravné riešenie a pritom zabezpečila dostatočnú ochranu územia v okolí Stonehengeu.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame