Invazívne papagáje už aj v strednej Európe?

Invazívne papagáje už aj v strednej Európe?

Budú nám nad hlavami poletovať spolu s holubmi aj voľne žijúce papagáje?  Vraj je to celkom reálna prognóza. Podrobnosti povie Rado  Tomeš:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už pred niekoľkými rokmi sa v južnejších častiach Španielska  začali voľne vyskytovať papagáje a stále častejšie sa objavujú v Paríži alebo v Londýne. Podľa spoločného európskeho výskumu COST Action „ParrotNet“ sa na území Európskej únii k roku 2019 nachádzalo až dvesto rôznych populácií papagájov. Ich počet rýchlo rastie. Najväčšia populácia papagájov mníchov žije  vo Veľkej Británii, Holandsku, Nemecku, Belgicku, Francúzsku, Španielsku, Portugalsku, Taliansku a Grécku. Hojne sa tam vyskytuje aj papagáj alexander.  Ide o invázne druhy papagájov, ktoré vytláčajú domáce operence. Vzhľadom na to, ako rýchlo sa tieto druhy šíria v Európe je len otázkou času, keď sa objavia aj v strednej Európe. 

Ostravská mestská galéria Plato sa dostala medzi päť finalistov architektonickej ceny Miesa van der Rohe. Je to prestížne ocenenie Európskej únie za architektúru a tento rok sa o víťazstvo uchádza 362 projektov. Ostravská Galéria Plato sídli v zrekonštruovanej budove niekdajších mestských bitúnkov. Súčasťou budovy je päť výstavných sál s pohyblivými stenami. Medzi päticu finalistov v kategórii Architektúra  sa okrem galérie Plato dostali aj študijný pavilón Technickej univerzity v nemeckom Braunschweigu, škola Reggio v Madride, konvent Sainte-Lucie-de-Tallano na Korzike a verejný priestor Hage vo švédskom Lunde. Porota navštívi jednotlivé miesta finalistov v utajení a víťaza oznámi koncom apríla.


Matthew Worthington robí inštruktora v autoškole v škótskom meste Paisley  - neďaleko Glasgowa.   Originálne do výučby zaradil  aj praktický nácvik ako sa vyhýbať výmoľom na cestách. Podľa neho výmole nepredstavujú nebezpečenstvo iba pre pneumatiky alebo autá ale najmä pre účastníkov cestnej premávky. Vodiči totiž pri týchto manévroch často vôbec nekontrolujú spätné zrkadlá, čo značne zvyšuje pravdepodobnosť dopravných nehôd. Pri neočakávaných manévroch kvôli výmoľom  sú oveľa zraniteľnejší cyklistami. Podľa Mattheowých skúseností sa mnohí jeho študenti jazdy medzi výmoľmi doslova boja, a tak jeho rada znie: ak sa už dostanete autom medzi výmole základom je držať volant pevne v oboch rukách. Je tiež lepšie prejsť nejakú nerovnosť priamo, pretože pri šikmom nájazde hrozí vážnejšie poškodenie pneumatiky.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame