Náhodou objavili vzácny astroláb

Náhodou objavili vzácny astroláb

V múzeu v talianskej Verone objavili úplnou náhodou mimoriadne vzácny astroláb. Vzácny nie len preto, že ho vyrobili pred 1000 rokmi. Viac nám povie Rado Tomeš:

Euroskop 10.03.2024 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Astroláb sa už v antike používal na určovanie a predpovedanie polohy hviezd a Slnka alebo na určovanie miestneho času podľa zemepisnej polohy. Keď si vedkyňa z Univerzity v Cambridgi, Federica Giganteová,  prezerala webové stránky jedného z múzeí vo Verone, uvidela astroláb z 11. storočia, ktorý podľa nej stál za pozornosť. Keďže si v múzeu mysleli, že nie je ničím zaujímavý a pravdepodobne ide o falzifikát, dovolili jej ho preskúmať. Zistila, že ide o originál a výnimočné je na ňom, že nesie stopy troch rôznych kultúr. Na astrolábe sú vyryté nápisy v arabčine, hebrejčine a v latinke. Napokon sa zistilo, že bola vyrobený v Španielskej Andalúzii počas moslimskej nadvlády, potom putoval do židovských rúka a napokon skončil v rukách kresťanov. Teraz je astroláb najcennejším kúskom múzea.

Na francúzskych školách už platí zákaz používania mobilných telefónov, jedna francúzska obec však išla v ťažení proti technickej vymoženosti modernej doby ešte ďalej. Zapovedala mobily na verejnosti, konkrétne pred školskými budovami, v obchodoch, pri chôdzi na ulici a vôbec na verejných priestranstvách, ak sa na nich nachádza veľa ľudí. K tomuto „priekopníckemu“ kroku sa odhodlala dvojtisícová obec Seine-Port južne od Paríža, ktorej starosta už vypracoval príslušnú vyhlášku. Ako podklad mu poslúžil výsledok obecného referenda z minulého mesiaca, v ktorom sa za zákaz vyslovilo 54 % z 272 zúčastnených voličov. Odporcovia zákazu argumentujú, že mladí ľudia nemajú v obci vo voľnom čase žiadne vyžitie alebo že by nemohli konzultovať nákupy.
V každom prípade, aj napriek vyhláške, podľa právnikov za nedodržanie zákazu mobilov nehrozia žiadne sankcie.

Veľkého omylu sa dopustila rakúska verejnoprávna televízia ORF pri vysielaní svojho programu pre milovníkov varenia. Ponúkla divákom špecialitu, pri príprave ktorej sa na panvici ocitla prísne chránená ryba. Išlo o ploticu lesklú, nedravú sladkovodnú rybu z čeľade kaprovitých, ktorá sa kvôli znečisteniu vôd a vodným stavbám prirodzene vyskytuje už len vzácne, na hornom a strednom toku Dunaja alebo v jazerách na severe Talianska. Z plotice pripravil šéfkuchár guľôčky z jej mletého mäsa. Odborníci však rybu okamžite spoznali a zaplavili ORF obrovskou kritikou. Televízia sa po týždni ospravedlnila, v Rakúsku je táto ryba celoročne chránená. ORF stiahla časť kulinárskej šou zo svojej stránky, návod na prípravu rybích guličiek však ponechala. V recepte už nehovorí o plotici, ale o 
„filé kúpenom od rybára, ktorému dôverujete“.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame